Gulyás: Nem szűnik meg a Hungary Helps, csak az idei forrásait vonták el

2020.04.16. 12:48

Ahogy arról beszámoltunk szerdán, megjelent egy előterjesztés a kormányzat oldalán három kormányhatározat visszavonásáról, ami a Hungary Helps Programot érinti. Az egyik például a program bevezetéséről és céljairól szólt, míg egy másik a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zártkörűen működő Részvénytársaság létrehozásáról rendelkezett. A kormányhatározatok visszavonásáról szóló előterjesztés miatt azt írtuk, a kormány gyakorlatilag megszüntetheti a programot, és kérdéseket küldtünk a kormánynak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a programmal kapcsolatban úgy fogalmazott, létre kell hozni a járványügyi védekezésre, a gazdaság újraindítására egy alapot,

és ilyenkor bármennyire fájdalmas az, hogy ha egyébként olyan magyar programoktól kell pénzt elvonni, ami humanitárius célokat szolgál és ennek az országnak elismertséget szerzett, de van egy fontossági sorrend. És ez a fontossági sorrend átalakult azáltal, hogy a járványügyi védekezés ilyen költségeket emészt fel, és hogy a magyar gazdaság egy egész más helyzetbe került.

Hozzátette, a Hungary Helps Program nem szűnik meg, „az egy álhír, valótlan, az idei forrásai lényegesen szűkebbek”.

Így is igyekszünk néhány humanitárius kötelezettségünknek eleget tenni, mondta Gulyás, és akár központi kormányzati döntéssel erre a Hungary Helps program keretében is sor kerülhet,

„de azok az önálló, szabad, dedikált források, amelyek rendelkezésre álltak, ezeket valóban, az idei évre a központi költségvetés elvonta”.

A miniszter hozzátette: a programot egyébként sikeresnek tartják, „a jövő évi költségvetésben is szándékaink szerint külön fejezetként, tehát szabadon felhasználható összegekkel megmarad, és hosszú távon is szeretnénk fenntartani”.

A miniszter tájékoztatását a programról itt tudja megnézni:

Gulyás Gergely: A Hungary Helps programról

Ezzel párhuzamosan a Miniszterelnökség egy közleményt is kiadott Tovább folytatódik a Hungary Helps Program címmel. Ebben azt írták többek között, hogy

„az egyes magyar sajtóorgánumokban megjelent álhírekkel szemben a Hungary Helps Program folytatja küldetését (...) a nemzetközi összevetésben is példaértékűnek tekintett kezdeményezés megszüntetésével kapcsolatban terjesztett álhírek az alapvető közjogi ismeretek hiányát mutatják. A Program kereteit és tartalmát a 2018. évi CXX. törvény a Hungary Helps Programról rögzítette. Ez az Országgyűlés által elfogadott jogszabály határozza meg a Hungary Helps Programot Magyarország humanitárius segítségnyújtási programjaként. Ennek következtében a dereguláció jegyében lehetőség nyílt az aktualitását vesztett, alacsonyabb szintű jogszabályok visszavonására. A Hungary Helps Program korábbi támogatási programjainak változatlan lebonyolítása mellett, a nemzetközi humanitárius tapasztalatok bevonásával részt vesz a koronavírus elleni hazai küzdelemben is.”

A Hungary Helps program 2016-ban 3 millió eurós, körülbelül 930 millió forintos költségvetéssel indult. A magyar kormány 2019 áprilisáig több mint 8 milliárd forintot fordított a programra, elsősorban a Közel-Keleten. 

A program keretében viszont nemcsak a keresztény közösségek megsegítésére megy a pénzt, hanem arra is, hogy Budapesttől Washingtonig, Nagykanizsától Zakopanéig mindenki megtudja: a keresztényüldözés korunk egyik legnagyobb problémája, amit a magyar kormány nagyon komolyan vesz. A kabinet konferenciák, könyvek, kiállítások, filmek, kutatások, honlapok elkészítését is támogatja, és ezekben részben ugyanazok az emberek adják át ugyanazt az üzenetet.