Megnéztük, mire költik a keresztényüldözéses pénzeket

D MTI20171209004
2019.06.07. 10:31

A migrációt reményei szerint a végtelenségig a legfontosabb témájaként megtartó Orbán-kormány nagyon szeret arról beszélni, hogy a kereszténység, a keresztény Európa bizony veszélyben van. Ehhez kapcsolódóan pedig Orbán Viktor és a kormány többi tagja – a járulékos médiájukkal együtt – egyre többet beszél arról, hogy a keresztényeket üldözik.

Már Európában is egy kicsit, de máshol meg nagyon.

Az üldözött keresztények kisegítésére már évek óta külön helyettes államtitkársága van az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), amely eddig 8 milliárd forint segélyt osztott ki a Közel-Keleten és Afrikában elnyomott, üldözött keresztény közösségeknek. Idén pedig elindult a Hungary Helps ügynökség a Miniszterelnökségen belül, amelyet a korábban témát az Emmiben vivő Azbej Tristan vezet, ami a nemrég megjelent, 2020-as költségvetés szerint 3,3 milliárd forinttal gazdálkodhat majd jövőre.

A Hungary Helps program keretében a kormány hivatalos közlése szerint több mint 8 milliárd forinttal támogatott üldözött keresztény közösségeket szerte a világban, elsősorban a Közel-Keleten. A 24.hu által készített részletes bontás alapján tudjuk, hogy ebből a pénzből

  • 3,167 milliárd forintot Szíriába,
  • 2,034 milliárdot Irakba,
  • 1,08 milliárdot Libanonba,
  • 372 milliót Jordániába,
  • 321 milliót Kongóba,
  • pedig 310 milliót Nigériába küldött a kormány.

A program keretében viszont nemcsak a keresztény közösségek megsegítésére megy a pénzt, hanem arra is, hogy Budapesttől Washingtonig, Nagykanizsától Zakopanéig mindenki megtudja: a keresztényüldözés korunk egyik legnagyobb problémája, amit a magyar kormány nagyon komolyan vesz. A kabinet konferenciák, könyvek, kiállítások, filmek, kutatások, honlapok elkészítését is támogatja, és ezekben részben ugyanazok az emberek adják át ugyanazt az üzenetet.

Hogy megtudjuk, pontosan mennyi ment el ilyen célokra, közérdekű adatigényléssel kikértük a Miniszterelnökségtől a Hungary Helps program szerződéseit.

Ezek között szerepeltek már ismert tételek, mint például a Kuna Tibor cégei által szervezett nagy keresztényüldözéses konferencia vagy az üldözött keresztény fiataloknak létrehozott ösztöndíjprogram, de kiderült az is, hogy a kormány elköltött pár tízmillió forintot valószínűleg nem túl nagy forgalmú honlapok kialakítására, és egy közvélemény-kutatást is készíttet a magyarok között a keresztényüldözésről.

A Miniszterelnökségtől összesen 25 szerződést kaptunk, amelyet 2016-tól kötött az Emmi üldözött keresztények megsegítéséért felelős szervezeti egysége és a Miniszterelnökség. Ezekben összesen kicsit több mint 420 millió forint elköltéséről döntött a kormány. A szerződések között van két elég nagy összegű, amely a 420 millió több mint felét lefedi, és sok kisebb szerződés, amelyek összege a 390 ezer forinttól a 27 millió forintig terjed.

Orbán és az üldözött egyetemisták

Ebből a legnagyobb tétel a kormány által is sokat hangoztatott ösztöndíjprogram, amelynek keretében 150 millió forintot osztanak szét hat magyar egyetemre járó ösztöndíjasok között. A pénz a szerződés szerint a következőképpen oszlott meg az egyetemek között:

  • BME: 14 466 000 Ft
  • Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem: 2 619 000 Ft
  • Debreceni Egyetem: 32 439 000 Ft
  • Miskolci Egyetem: 8 176 000 Ft
  • Pécsi Tudományegyetem: 63 436 380 Ft
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem: 16 227 000 Ft
  • 12 636 620 Ft pedig a következő fizetési időszak támogatására lett félre rakva.

A szerződés szerint az ösztöndíjprogram lebonyolításáért és a pénz kiosztásáért a Tempus Közalapítvány 12 millió forintot kapott.

Ez az ösztöndíjprogram egyre több pénzből működik, 2019-ben 300 millió forintot költött erre a Hungary Helps, a 2020-as költségvetésben pedig már 900 milliós összes szerepel erre a célra.

A másik nagy összegű szerződés az volt, amelyet az Emmi üldözött keresztényekkel foglalkozó helyettes államtitkársága kötött Kuna Tibor két reklámcégével, az azóta egyesült Trinity Communications és Young & Partners nevű vállalatokkal, valamint a Sprint nyomdaipari Kft.-vel a szerződésben csak „Világkonzultációnak” nevezett nemzetközi konferencia megszervezésére és az erről szóló anyagok elkészítésére. A három cég 2017. október 11. és 13. között szervezte a konferenciát, amelyen maga Orbán Viktor is felszólalt, mindezért pedig a szerződés szerint 65 millió forint vállalkozói díj járt, és még 14,7 millió, ha elfogyna a keretösszeg.

Szintén nagyobb tétel az a 60 millió forint, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapott arra, hogy megsegítse a libanoni Université Saint Espirit ne Kaslik egyetemet, és segítsen felújítani egy libanoni templomot. A libanoni egyetem több mint 200 millió forint támogatást kapott, a szerződés alapján szintén a Pázmányon keresztül.

Nézze meg, olvassa el!

A szerződések egy részét, amelyeket a Miniszterelnökségtől megkaptunk, az Emmi üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkársága kötötte, részben pedig a Miniszterelnökség. A Hungary Helps program és ügynökség, az azt irányító Azbej Tristannal együtt a Miniszterelnökség alá került az Emmiből, és helyettes államtitkárságból államtitkársággá lépett elő. Ez is jelzi, mennyire fontos a kérdés a kormánynak. 

A szerződések nagyja olyan projektekről szól, amelyek különböző eszközökkel segítenek a kormánynak kommunikálni, hogy a keresztényüldözés mennyire komoly probléma, ezért milyen jó, hogy a keresztény magyar kormány ilyen komolyan veszi. Ebben pedig a kormány kedvenc egyetemétől a Magyar Nemzeti Múzeumon keresztül ismeretlen civil szervezetekig sok mindenki részt vett.

Az üzeneteket (szó szerint) legkézzelfoghatóbban az a tanulmánykötet foglalja össze, amelynek megírására és megjelentetésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE) kötött szerződést a Miniszterelnökség 2018 októberében. A Budapest-jelentés a keresztényüldözésről című kiadvány elkészítésére 6,78 millió forintot kapott az NKE, 5,2 milliót pedig a kiadvány nyomdai munkálataira a Nordex Nonprofit Kft. A szerződés szerint még 29 tanulmányból álló kötet végül 21 tanulmánnyal meg is jelent, ahhoz Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt előszót, a tanulmányokat pedig az NKE kutatói mellett például a Miniszterelnökség munkatársai, többek között a Hungary Helps arcává váló Azbej Tristan írták.

Egy évvel azelőtt, hogy a kötet megjelent volna, a kormány egy kiállítással igyekezett futtatni a témát, méghozzá nem is akárhol: a Magyar Nemzeti Múzeumban. A múzeum kupolájában 2017 szeptembere és novembere között volt látható a „Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a közel-keleten” című kiállítás, amelyet az Emmi 17,9 millió forinttal támogatott, és amelynek kurátorai a Századvéghez tartozó Migrációkutató Központ munkatársai voltak. A kiállítással pedig nagyon elégedett lehetett a kormány, mert még 19 millió forintot adott a múzeumnak, hogy azt 2018-ban egészen Washingtonig elvigye, valamint bemutassa még Nagykanizsán és Székesfehérváron is.

Kisebb kiállításokat is finanszírozott a Hungary Helps program. A Közép-európai Fiatalokért Egyesület például arra kötött szerződést, hogy a kormány által összeállított roll-up kiállítást bemutatja három lengyel templomban, Orawkában, Piszczoryban, Zakopanéban. Ez mindössze 393 ezer forintba került.

Átmegy az üzenet?

A Hungary Helps megbízásából két holnapot is létrehoztak: az egyik, a Hungaryforchristians.org gyakorlatilag az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság saját honlapjaként üzemelt, amelynek nyitó oldalán Azbej Tristan írja le a program lényegét, máshol pedig híreket és többek között az Hungary Helps program által szervezett eseményekről lehet olvasni. A holnap kialakítására és üzemeltetésére a dunavarsányi székhelyű Merlin Stúdió Bt. nyert szerződést, amiért összesen bruttó 10,37 millió forintot kapott. A honlap még létezik, de úgy tűnik, 2018 tavasza óta nem frissült.

Egy másik weboldal kialakítását is támogatta a kormány keresztényüldözés témában, méghozzá több mint 27 millió forintért.

Ez a Stand for Christians, vagyis s4c.news nevű oldal, ami gyakorlatilag egy keresztényüldözésre. szakosodott hírportál, bár például Jordan Peterson budapesti előadásáról és Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is beszámol.

A honlap kialakítására és üzemeltetésére egy 777 Közösség Egyesület nevű civil szervezet kapott megbízást, amely például a 777blog.hu nevű keresztény oldalt is üzemelteti. Az erre kapott 27,2 millió forintot a szerződés szerint 2019. január 31-ig kellett felhasználni, hogy azóta milyen pénzből üzemel a honlap, az az általunk megkapott szerződésekből nem derül ki. Mindenesetre a honlap működik, és bár nem kell nagyon sokat görgetni a főoldalon, hogy szembejöjjön Azbej Tristan, az oldalon nem igazán derül ki sehonnan, hogy azt a kormány támogatná. Mindössze az derül ki, hogy az oldal főszerkesztője Vágvölgy Gergely, aki a 777blog.hu impresszumában is szerepel, és aki a Hír TV-ben politológusként beszélt például a Notre-Dame leégése után.

A kormány pedig, úgy tűnik, már kíváncsi is arra, hogy mennyire ment át a keresztényüldözős üzenet, a Nézőpont Intézettől ugyanis közvélemény-kutatást és fókuszcsoportos kutatást rendelt 4 millió forintért. A megrendelés szerint 2000 fővel kell kérdőíves kutatást végezni és négy, egyenként 8 fős fókuszcsoportos kutatást kell elvégezni. Hogy pontosan mire kíváncsiak Azbej Tristanék, az sajnos a szerződésből nem derül ki, abban mindössze annyi szerepel, hogy a keresztényüldözés a téma. A szerződést 2019 áprilisában kötötték, onnantól 45 napja volt a Nézőpontnak elkészülni a kutatással, úgyhogy nemsokára várhatóan kiderül majd, hogy mire jutottak.

Borítókép: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közreadott képen Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a közép-olaszországi Tolentinóban a felújított Szent Szív és Szent Benedek-templom avatásán 2017. december 9-én. Balra Andrea Carradori a Szent Szív Társaság perjele. A 2016. október 30-i földrengésben súlyosan megrongálódott templom újjáépítését a magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül mintegy 150 millió forinttal támogatta. MTI Fotó: Emmi / Bartos Gyula