Bolondot csinált az érettségizőkből a kormány az ellenzék szerint

2020.04.16. 19:47 Módosítva: 2020.04.16. 19:47

Közös közleményben reagáltak az ellenzéki pártok azzal kapcsolatban, hogy a kormány mégis megtartja az érettségi vizsgákat.

A kijárási korlátozások és a rendkívüli veszélyhelyzet bejelentése óta kérdéses volt, hogyan bonyolítják le a vizsgákat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be a kormány döntését, miszerint:

  • csak a továbbtanuló, végzős diákok érettségizhetnek;
  • kizárólag írásbeli vizsgák lesznek megtartva;
  • május 4-én kezdődik az érettségi.

Így körülbelül 83 ezer ember érettségizhet, és több tízezren esnek el a vizsgázástól.

Több százezer emberből csinált bolondot a kormányzat azzal, hogy az utolsó pillanatban jelezte: a vizsgákat gyakorlatilag a normál menetrend szerint tartják meg, még akkor is, ha a szóbelik elmaradnak

– reagált a kormány döntésére a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP. A pártok közös közleménye szerint nemcsak őket érinti azonban kellemetlenül az intézkedés, hanem azokat is, akik most nem tanulnak tovább, de szerették volna, hogy érettségijük legyen. Nekik később a munka mellett kell majd letenniük az érettségit, ami tekintve, hogy már hosszabb ideje nem tanulnak iskolában, nehezebb feladat lesz. 

A kormány annyival sem tisztelte meg az érettségire készülő diákokat, hogy időben szólt volna arról, mikor és főképp milyen módon történik a középiskolát lezáró számonkérés

– olvasható a közleményben. Külön közleményeikben a pártok eltértek abban, hogy milyen megoldás lenne a megfelelő: a Jobbik megajánlott jegyeket javasolt az érettségi helyett, a DK halasztást kért a diákoknak, az LMP pedig kizárólag a szóbeli vizsgák megtartása mellett tette le a voksát.

De nem csak az ellenzéki pártok szólaltak fel az érettségi körüli hercehurca ellen, hanem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is:

„május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni!”

– üzente a szakszervezet. A szervezet szerint a most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, fel fog lazulni a fegyelem, és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak. Ők is felhívták arra a figyelmet, hogy a nem tovább tanuló, de érettségizni vágyó diákok nehéz helyzetbe kerültek.