Ferenc
10 °C
29 °C

Müller Cecília: 60 ember van lélegeztetőgépen

2020-04-16 12 27 13-Index - Belföld - Ellátja védőeszközökkel az
2020.04.16. 12:40 Módosítva: 2020.04.16. 13:40
60 ember van lélegeztetőgépen - az operatív törzs április 16-i tájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján ismertette, hogy jelenleg 1652 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon, és csütörtökre újabb 8 ember halt meg a koronavírus miatt. Ők jellemzően idősek voltak, és valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek. Ugyanakkor 199 személy meggyógyult, mondta. 

Sok fertőzött otthon van, ők ugyanis nem mutatnak olyan súlyos tünetet, ami kórházi ellátást igényelne, ugyanakkor nő azok száma, akik orvosi ellátásra szorulnak. A korcsoport szerinti eloszlás alapján az látható, hogy

A FERTŐZÖTTEK 35 SZÁZALÉKA 70 ÉVNÉL IDŐSEBB. SÚLYOZOTTAN ÉRINTETTEK A 80 ÉV FELETTIEK.

Az igazolt fertőzöttek 30 százaléka az 50–69 év közötti, 23 százaléka a 30–49 év közötti, 10 százaléka a 15–29 közötti korosztályból kerül ki, és kb. 2 százalék a 14 év alatti betegek aránya.

Budapest és Pest megye a betegség által leginkább érintett terület, az összes magyarországi fertőzött nagyjából 60 százaléka itt található, ismertette az országos tisztifőorvos. Fejér megye is jelentősen érintett, míg a legkevesebb fertőzöttet Heves és Jász-Nagykun megyében tartják számon. 

Az országos tisztifőorvos pontos számokat közölt arról is, hogy jelenleg hány személyt ápolnak koronavírus miatt a kórházakban: 722 felnőtt és 7 gyerek szorul orvosi ellátásra.

60-AN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN.

Éppen ezért Müller szerint „szükséges a további felkészülés”. „Mindenkinek szeretnénk a megfelelő ellátást nyújtani, ehhez szükséges az a felkészülési javaslat, amelyre kérik a kórházakat, hogy készüljenek fel.”

Bizakodóak vagyunk, mert a fertőzés terjedése egyenletesnek, fokozatosnak mondható, a vírus egyelőre nem robbant be. Egyetlen gócot ismernek, ez pedig az idősek otthona

– utalt ismét a Pesti úti idősotthonra. 

Hozzátette, hogy az idősotthonokban elkezdődött az ellenőrzés, mely folyamatosan zajlik. Országszerte jelenleg 11 idősotthon érintett, nagyszámú megbetegedés két intézményben van: a Pesti úti és a Rózsa úti idősotthonban. Utóbbiban 80 fertőzöttet regisztráltak a lakók és dolgozók körében. A többi intézményben ez a szám lényegesen alacsonyabb, általában 20 alatti a pozitív esetek száma, melyek a megfelelő izolációval jól kezelhetők, állítja Müller. 

Ami a visszabocsátást illeti: ha fertőzést tapasztalnak, de jó közérzetű, jó egészségi állapotú a beteg, akkor elegendő az elkülönítés és a karantén.

Ha idősotthonból kerül kórházba kerül a beteg, mert az állapota súlyos, akkor a gyógyulását követően az a megfelelő, ha két negatív tesztet tudnak készíteni a kórházban, ezután az ápolt visszafogadható a szociális intézménybe

– mondta Müller. Hozzátette: ha erre valamiért nem kerül sor, de még fennállhat a pozitivitása, akkor a 14 napos elkülönítés feltétlenül szükséges. Azokkal is így kell eljárni, akik nem koronavírus miatt kerültek kórházba, hanem egyéb betegségük miatt szorultak orvosi ellátásra.

17 kórház kap pénteken védőeszközt

Csütörtökön összesen 11 iráni diák hagyja el az országot, közülük három fiatalt kitoloncolnak. Kiss Róbert, rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa  elmondta, hogy egyikőjük szerda este „engedély nélkül kivonta magát az idegenrendészeti intézkedés alól, idegen helyre távozott, ám a TEK munkatársai beazonosították a tartózkodási helyét, elfogták és idegenrendészeti őrizetbe vették”.

Pénteken a Waberer's kamionjai összesen 17 kórházba szállítanak ki a védőeszközöket, melyek felhasználását a kórházparancsnokok szigorúan ellenőrizik majd. Ez már csak azért különösen fontos, mert a készletezés, raktározás során hiányosságokat tapasztaltak, három esetben éppen emiatt büntetőeljárás is indult, közölte a rendőr alezredes. Eddig összesen egyébként 226 büntetőeljárás indult:

 • 59 esetben rémhírterjesztés,
 • 26 esetben közveszéllyel fenyegetés,
 • 62 esetben csalás, 
 • 13 esetben járványügyi szabályszegés

miatt, és 46 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. 

A rendőrök továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténban lévőket: eddig összesen 216 996 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén végrehajtását. 

Hajléktalanszállóról vittek kórházba egy koronavírus-gyanús embert

Az Index ma is több témakörben kérdezett az operatív törzstől, de egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak. Az országos tisztifőorvos és Kiss Róbert alezredes újságírói kérdésekre ezeket válaszolta: 

 • Továbbra is vizsgálják, hogy folyamatos volt-e az orvosi ellátás a Pesti Úti Idősek Otthonában.
 • A tisztifőorvos szerint nem jellemző, hogy középkorú, rendszeresen sportoló, krónikus betegségek nélkül élő személyeket érint nagyon súlyosan a koronavírus.
 • A textilmaszkokat egy-egy tevékenységet befejezve mossuk ki és fertőtlenítsük.
 • Müller szerint azért ennyire kevés a fertőzöttek száma, mert időben bejelentették a járványügyi korlátozó intézkedéseket, de jelentheti azt is, hogy mindenki teszi a dolgát, felelős magatartást tanúsít, otthon marad, és jelentheti azt is, hogy a járványügyi szakembereknek sikerült a görbét laposan tartani.
 • A 444 kérdésére elismerték, hogy az egyik fővárosi hajléktalanszállóról április 15-én reggel egy koronavírus-gyanús személyt vittek kórházba. A kontaktuskutatást elkezdték, háromból két személyt meg is találtak és kórházba vittek, mondta az alezredes. 
 • Az Országos Onkológiai Intézet mellett több intézmény is felmentést kapott a koronavírusos betegek kezelése alól. Ezek az intézmények általában olyan betegeket látnak el, akik nagyon sérülékenyek.
 • Nincs baj azzal, hogy újranyitottak a szoláriumok. Az országos tisztifőorvos szerint ez is egy szolgáltatás, hasonlóan a fodrászathoz, melyet korábban sem korlátoztak. Itt nem jelenik meg csoportosulás, minden vendég után fertőtleníteni kell a felületeket, így ezek a helyek többlet kockázatot nem hordoznak.

Ezeket kérdezte az Index

 • Pontosan hány idősotthonban van koronavírussal fertőzött lakó Magyarországon? Az ilyen intézményekben azonosított fertőzések és karanténok miatt hány tesztet végeztek és milyen eredménnyel
 • Milyen eszközöket, egyéni védőfelszerelést küldött eddig a kormány az 1035 szociális intézménynek? Amennyiben az országos tisztifőorvos által elrendelt vizsgálat eszközhiányt állapít meg, akkor az állam biztosít ezeknek az intézményeknek eszközöket, vagy továbbra is a fenntartóktól várják ezt el?
 • Igaz, hogy nem tesztelték másodszor is az Pesti úti idősotthon dolgozóit, és azt mondták nekik, hogy nem is fogják? Hányszor tesztelték az otthon lakóit és dolgozóit, és mi lett ezeknek a vizsgálatoknak az eredménye?
 • Konkrétan hány ágyat akarnak szabaddá tenni a  koronavírusos betegeknek? Eddig úgy volt értelmezhető, hogy az ágyak 60 százalékának 50 százalékát kell kiüríteni április 19-ig, ami kb. 20 ezer ágyat jelent, de a kormányzati honlapon 32900 ágyról írnak, amely a következő ütemben tervezett 60%-os ágykapacitásnál már összesen 39.500 ágyat jelent. Melyik a helyes? 
 • Ki merik azt jelenteni, hogy csak olyan embereket küldtek haza a kórházakból, akinek megoldható a gyógyítása/ápolása otthon?
 • Van arra vonatkozóan bármilyen számítás, hogy a járvány okozta ellátási zavaroknak esetlegesen mennyi áldozata lesz Magyarországon? Előfordulhat, hogy több, mint magának a koronavírusnak?
 • Hogyan kezeljék a hozzátartozók azokat a betegeket, akiknek ugyan nem súlyos az állapotuk, de ellátásuk speciális orvosi, ápolói szakellátást, vagy akár „csak” 24 órás felügyeletet igényel, mégis hazaküldték őket?
 • Jelenleg hányan vannak intenzív osztályon, közülük hány embernek kritikus az állapota?
 • Összesen hány koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg Magyarországon és közülük mennyi az orvos, illetve az ápoló/egészségügyi szakdolgozó?
 • Hány fertőzött szociális dolgozóról, és hány fő fertőzéssel regisztrált rendőrről lehet tudni?
 • A 38 489 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?
 • Pontosan mely egészségügyi szolgáltatók, intézmények, és mennyi maszkot, védőeszközt kaptak a Kínából több körben érkezett szállítmányokból?

(Borítókép: Müller Cecília a mai sajtótájékoztatón. Fotó: képernyőkép / Index)