Konrád
4 °C
17 °C

Kecskeméten éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, Révfülöpön betiltották a fagyizást

D  US20200402001
2020.04.17. 12:12 Módosítva: 2020.04.18. 09:23

A húsvéti hosszú hétvégére kiterjesztették a polgármesterek jogköreit, hogy helyre szabott korlátozó intézkedéseket tudjanak hozni. Ezek sikerén felbuzdulva a kormány bejelentette, hogy erre a hétvégére is megkapják ezeket a jogosítványokat a polgármesterek. És el is kezdtek élni vele, ahogy tették legutóbb is.

A budapesti korlátozásokról itt olvashat bővebben, alább a vidéki lezárások közül válogatunk.

Pécs

Péterffy Attila, Pécs polgármester azt írja többek között: elrendelte a lezárását a Tüskésréti szabadidőparknak és annak parkolójának, a Mandulás játszóteret és annak parkolóját, a Malomvölgyi szabadidőparkot és annak parkolóját, a Tettye parkot és parkolóját. Az előző, hosszú hétvégi szabályozáshoz képest változás továbbá, hogy a Malomvölgyi tó és Kökényi tó területét felkereshetik horgászok. A területen azonban legfeljebb annyi horgász tartózkodhat, amennyi hivatalosan kijelölt horgászhely van. Fontos, hogy nekik is be kell tartaniuk a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat, teszi hozzá. További részletek itt.

Szeged

Botka László, Szeged polgármestere is posztolt: "Az április 18-19-i hétvégén – szombaton 00:00 órától vasárnap 24:00 óráig – az üzletek az eddigi korlátozó szabályok és a hétvégi nyitva tartás szerint működnek Szegeden. Nyomatékosan kérjük a boltok üzemeltetőit, hogy járványügyi felelősségük tudatában járjanak el! Folyamatosan ellenőrizzék a vásárlóik számát az üzletükben, és figyelmeztessék az embereket a 1,5 méteres távolságtartásra! Az önkormányzati tulajdonú Mars téri piacon egyidejűleg, egyszerre maximum 500 vásárló tartózkodhat. A szabadban lenni, sportolni vagy kutyát sétáltatni legfeljebb napi egy órában lehet a hétvégén, azt is egyedül, vagy csak azokkal, akikkel egy háztartásban élnek." - írja.

Kecskeméten nincs buli

Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia a hétvégére megtiltotta éjszakára a közterületek használatát a helyi lakóknak is. Konkrétan: "közterületen tartózkodni tilos április 18. 0 és 6 óra között, április 18. 22 óra és április 19. 6 óra között, valamint április 19. 22-24 óra között, kivéve a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség teljesítés érdekében, valamint a gyógyszertári szolgáltatás és a sürgősségi orvosi ellátás." Ugyanezekben az időpontokban a Homokbányán lévő bringaparkot sem lehet használni. A korlátozások betartását a rendőrség, a városrendészet és a polgárőrség ellenőrzi. A polgármester asszony kérte még a rendőröket, hogy fokozott figyelmet fordítsanak minden olyan területre, ahol "jellemző a fiatalabbak nagy létszámú éjszakai csoportosulása". 

Szabó Zoltán Szabó Zoltán
Csoportosulás
A Réka csuklani fog az irigységtől - gondolta.
Mindig csuklik, amikor zavarban van, és mindig zavarban van, amikor lefekszem valamelyik pasijával. Nettó irigység - ugrált tovább a gondolatai közt, és közben finoman megpróbálta összezárni a lapockáit.
Rubint Réka is ezt csinálja az Alakreform második részében, villant be neki, bár nem értette miért, hiszen órák óta eszébe se jutott a megfelelő tónusú hasizom, mint cél. Biztos a bűntudat, amit a dupla adag jégrém miatt érez. Vagy a feszültség, amit az okoz, hogy négy hete nem tudott elmenni a karantén miatt a körmöshöz.
A mozdulat hatására dereka kissé elemelkedett az ágytól, bátorítóan felnézett a srácra, hátha végre megérti, ne bénázzon már tovább, és most elérheti a melltartó kapcsát a hatalmas kajakos kezével.
Hát ez se jött be - gondolta nem sokkal később, miközben a fiú hangosan szuszogva próbálta kihúzni a kezét a dereka alól.
Rubint Réka harminc másodpercet is képes kitartani ezt a mozdulatot - jutott eszébe bűntudattal, majd szerencsére felmerült benne pár mentőkörülmény: De mondjuk ő nem szedte fel a város legjobb pasiját. Főleg nem beszakadt és lenőtt műkörmökkel.
Egy hirtelen mozdulattal, mintha csak a Napi 20 perc önmagadért! törzserősítő gyakorlataiba kezdett volna, a hátára vetette magát. A melltartó csatját így már bárki könnyen ki tudja majd nyitni. Még a srácnak is menni fog a kajakos kezeivel.
Kissé türelmetlenül felnézett az ágyból. Ez egy szabályos homorítás, jött rá, régebben, a karantén előtt, harmincas szériákat nyomott ebből, de hirtelen megtorpantak a gondolatai: az ágy lábánál ugyanis meglátott egy pár fekete bakancsot.
Elengedte magát, és a feje rögtön a párnába hullott. Újabb homorítás, fekete bakancsok, kék szövetnadrág, majd a puha párna sötétsége. Homorítás, fekete bakancsok, kék szövetnadrág, láthatósági mellény. Egy rendőr. A halószobájában. Ez csak egy dolgot jelenthet.
-A polgármester asszony kérte még a rendőri szerveket, hogy fokozott figyelmet fordítsanak minden olyan területre, ahol "jellemző a fiatalabbak nagy létszámú éjszakai csoportosulása” - hadarta ekkor szenvtelenül a rendőr, aki ott állt az ágy szélénél, ki tudja mióta.
Igen, ez csak egy dolgot jelenthet. Hogy a Réka nem fog csuklani az irigységtől.
-Milyen csoportosulás baszdmeg? Ketten vagyunk, és ez a szobám basszus - sikoltotta kétségbeesetten, a csalódás miatt, másrészt mert alig kapott levegőt a sok homorítástól. Közben hallotta, hogy a háta mögött a srác már szedelődzködik, a neszek alapján éppen a zokniját próbálja felhúzni a kajakos kezeivel.
-A veszélyhelyzet miatt meghozott helyi rendelet értelmében este tíz és reggel hat óra között tilos minden csoportosulás… - hadarta még mindig érzelemmentesen a rendőr.
-Hagyjál már a kibaszott veszélyhelyzettel! Ez nem csoportosulás! Ez szex! Húzzál már ki a szobámból! -üvöltötte a lány, majd kissé csendesebben, az egyre zavartabban tébláboló rendőrhöz közelebb lépve, szinte suttogva, de azért a sikoltó fejhang tónusát megtartva hozzátette:
-Baszki, vedd már tudomásul, hogy felnőttem. Nem értem, miért kell minden pasi előtt beégetned, apa!
Kedves olvasó, ez a mininovella az Index első novelláskötetének megjelenése alkalmából született. Az Istennek nehéz a kortárs magyar prózairodalom tizenhét meghatározó szerzőjének 26 novelláját tartalmazza. A kötet itt megvásárolható.

Szentendre, Esztergom, Dömös hosszabbít

Szentendrén április 18–19-én ismét forgalomkorlátozás lesz a belvárosban: csak azok a szentendreiek közlekedhetnek autóval a belvárosban, akik magánszemélyként tulajdonosai a kocsinak, és Szentendrén fizetik a gépjárműadót. Azok, akik belvárosi lakosok, ingatlantulajdonosok, ill. akik, önkormányzati behajtási hozzájárulással rendelkeznek. Csak fontos szolgáltatás igénybevétele esetén lehetséges a behajtás. Nem szentendreiek nem hajthatnak be kocsival a belvárosba. Nem helyi lakosok nem használhatják a Duna-parti kerékpárutat. Részletek itt

Esztergom városa is úgy döntött, hogy a hétvégére meghosszabbítja a korlátozásokat.  A város honlapján tették közzé az utcák névsorát, amikbe csak érvényes helyi lakcímkártyával lehet majd behajtani. 

Dömösön az előző hétvégén is lezárták a parkolókat, bízva abban, hogy kevesebb turista látogat majd a településre, Nagypénteken ennek ellenére a 11-es főút két oldalán (különösen a községháza és a hajóállomás közötti szakaszon) rengetegen kerestek parkolóhelyet, számolt be a helyi Hídlap, ami szerint emiatt erre a hétvégére újabb korlátozásokat rendeltek el. Az újabb polgármesteri határozat értelmében április 18. 0 órától április 19. 24 óráig Dömös község közigazgatási területén – bel és külterületen egyaránt -, közterületeken, ide értve a Duna parti területeket is, a koronavírus okozta veszélyhelyzetre tekintettel gépjárművel várakozni tilos.

Visegrádot szombat 8 órától vasárnap 24 óráig lezárják, és a közterületi tartózkodást megtiltják. Zebegényt szombat 6 órától vasárnap 24 óráig zárják le, itt is tilos lesz közterületen tartózkodni. A mostani határozat annyiban tér el a húsvétitól, hogy kiskorú gyermek esetén nem érinti a szülői kapcsolattartást.

Tihanyban is marad a korlátozás

Maradnak a korlátozások Tihanyban is, ahol az országban elsőként vezetett be korlátozást április 7-én a polgármester. Tósoki Imre azt írta Facebookján: a korlátozó intézkedések sikeresek voltak a szomszédos és a környező településeken is, ezért a kormány által elrendelt kijárási korlátozás fenntartásáig Tihanyban is maradnak. Tihanyban le van zárva a Sajkodi strand, lezárták a település parkolóit, köztük a művésztelep feletti és a Levendulaház melletti parkolót, továbbá a játszótereket.

A Balatonon többi részén is 

A balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség szerint az önkormányzatok tulajdonosi alapon fenntarthatják a húsvétra kormányzati felhatalmazás alapján, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések zömét, és a szervezet vezetője ezt javasolja is a településvezetőknek - számolt be szerdán az MTI. Többek közt ezeket írják:

Balatonfüreden fenntartják a húsvét előtt bevezetett korlátozásokat, amik meghozták az eredményt: jelentősen csökkent a köztéri forgalom - olvasható a város honlapján. Továbbra is zárva tartják a 71-es főút alatti összes nagy parkolót, nem lehet megállni a Huray utcai és a Borsos Miklós utcai parkolóban, a két nagy strand parkolójában és a Zákonyi úti mélygarázsban. Zárva tartják a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand továbbra sem látogatható.

Alsóörsön zárva tartják hétvégente a város strandját és a parkolókat, továbbá a hét minden napján le lesz zárva a Somlyó-hegyi és a Csere-hegyi kilátó. A vendéglátó- és kereskedelmi egységek elé tilos asztalokat kihelyezni, az üzletekben pedig a forgalom várható növekedése miatt a védekezési szabályok fokozott betartására kérnek mindenkit - tájékoztatott Hebling Zsolt polgármester.

Balatonalmádiban nem látogatható a Szent Erzsébet liget, az Óvári kilátó és környezete, le vannak zárva a strandok parkolói, a játszóterek és a kültéri fitneszparkok. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező - közölte Kepli Lajos polgármester.

Balatonfenyvesen is visszahozták a húsvétra bevezetett, Balaton-partot, kilátókat, strandokat érintő korlátozásokat. 

Révfülöpön ezen a hétvégén nem ott lakóknak csak átutazni lehet, sőt, a fagyizást is betiltották. 

Siófok, Szolnok maszkosít. És a többi?

Siófokon szombat 0 órától vasárnap 24 óráig ismét kötelező a maszkviselés.

Szolnokon szombaton 0 órától vasárnap 24 óráig kizárólag maszkkal vagy a szájat, orrot takaró kendővel lehet belépni az üzletekbe. Vasárnap 24 óráig háromnál több ember csoportosulása tilos közterületeken.

Székesfehérváron közterületeken kötelező a maszkviselés, 18 év alattiaknak tilos közterületre menniük mindkét nap 20 órától másnap reggel 6 óráig. Háziállatot sétáltatni csak a lakóhely bejáratától számított 1000 méteres körzeten belül lehet.

Veszprémben szombat-vasárnap tilos a kirándulóhelyeket és a játszótereket látogatni, csak áthaladás céljából lehet közterületen tartózkodni.

Velencén a parkolási korlátozások a veszélyhelyzet végéig érvényben maradnak.

Gyöngyös ismét lezárja a Mátra összes parkolóját, így Mátrafüreden, Mátraházán és a Kékestetőn is. Emellett a hétvégén újra kötelező a maszk- és kesztyűviselés.

Tatán a hétvégén nem látogatható az Angolkert, az Öreg-tó partja és a Réti 8-as tó, a tatai vár és az Esterházy-kastély környéke.

Szarvas megerősítette korábbi intézkedéseit, így a városban csak ottani állandó lakcímmel rendelkezők tartózkodhatnak.

Szentesen a húsvéthoz hasonlóan a hétvégén tilos minden összejövetel, közterületen legfeljebb hárman csoportosulhatnak. Az üzletekben a dolgozók számára kötelező a maszk és a kesztyű viselése, az üzlethelyiségekben 5 négyzetméterenként legfeljebb egy vevő tartózkodhat.

Borítókép: Rendőrök járőröznek a kecskeméti piacon 2020. április 2-án. MTI/Ujvári Sándor