Az érettségi elhalasztását kéri a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

2020.04.18. 22:05

Érettségi, felsőoktatási záróvizsga, alkalmassági vizsga: Egészség a legfontosabb! - ezzel a címmel adott ki közleményt a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, amelyben arra kérik a kormányt, hogy halassza el az érettségi vizsgák kitűzött időpontját.  A szakszervezet szerint a kormányzat a szakmai szervezetek, a szakszervezetek véleményének figyelmen kívül hagyásával hozta meg döntését az idei érettségi vizsgával kapcsolatban. Mint írják:

A május 4-i határidő ellentmond a bevezetett korlátozó intézkedéseknek. Veszélyezteti 83 ezer diák és közel 36 ezer pedagógus és családjaik egészségi állapotát.

"Két hete maradt az iskoláknak az érettségi megszervezésére. A kormány közleménye sok megválaszolatlan kérdést vet fel személyi, jogi, egészségügyi kérdésekben, a technikai lebonyolítás tekintetében." Az FDSZ ezért azt kéri a kormányzattól, hogy a szakmai szervezetek, a szakszervezetek, a diákok és a szülők kérésének alapján vizsgálja felül saját döntését és az érettségi időpontját halassza el, vagy módosítsa annak eljárását! A szakszervezet azt javasolja, hogy ha a kormány ragaszkodik az érettségi május 4-ei elkezdéséhez, akkor

a vizsgán csak azok vehessenek részt, akiknek a koronavírus tesztje negatív és minden résztvevő számára biztosítsanak megfelelő védőfelszerelést.

Kesztyűn, szájmaszkon felül szükségesnek tartjuk a védőruhát is. A felsőoktatási záróvizsga, alkalmassági vizsga lebonyolítása során, ugyanezen élet- és egészségvédelem intézkedéseket tartjuk fontosnak, követeljük ezeknek megvalósítását - zárja közleményét az FDSZ.