A vírus ellenére is nyugodtan lehet szondáztatni a rendőrség szerint

2020.04.19. 21:44

Az "elektromos légalkoholteszterekkel közvetlen testi érintkezésbe steril mintavételi csöveken keresztül kerülnek az ellenőrzött személyek." - indokolja az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azt, miért biztonságos a szondáztatás továbbra is.

szondazas-hatvan-5
Fotó: Aradi László / Index

Több olvasónk írt arról korábban, hogy a fővárosban, illetve országszerte szűrik továbbra is a rendőrök az ittas járművezetőket. A koronavírus járvány miatt egy olvasónk feltette az őt ellenőrző rendőröknek is a kérdést, hogy a módszer biztonságos-e annak fényében, hogy levegőben is tud terjedni a vírust: ő azonban választ nem kapott. Megkerestük hát az ORFK-t az alábbi kérdésekkel:

  • Valóban elégséges védelem az, hogy nem a szonda fúj az emberekre, hanem az emberek rá?
  • Hogyan biztosítják, hogy a szondáról valóban ne terjedhessen tovább a vírus? Elég a szonda csövének cseréje, vagy a gép belső részében is megragadhat a vírus?
  • Milyen tájékoztatást kapnak a szondáztatásokat végző rendőrök a koronavírus-járvány speciális esetének fényében?
  • Terveznek-e felhagyni a szondázásokkal vagy csökkenteni azokat a fertőzésveszély elkerülése miatt? Ugyanolyan gyakran ellenőriznek egyelőre a közutakon, mint a járvány előtti időkben?

 Mire a fentebb már idézett sort kaptuk a szondáztatás módszerével kapcsolatban. Az ORFK azt is elmondta, hogy munkatársaik rendelkeznek a szükséges védőfelszereléssel, illetve mindenki eligazítást kapott a járványhelyzetben követendő protokollról, aminek alakításában folyamatosan követik az országos tisztifőorvos egészségügyi tanácsait. Mivel azonban

A befújás által az eszközről az ellenőrzött személyre történő fertőződés lehetősége nem áll fenn

Ezért a rendőrség továbbra is változatlanul szondáztat tovább.