Hetvenhárom európai közéleti személyiség vár szankciókat a magyar koronavírus-törvény miatt

2020.04.20. 22:46

Tizenkilenc európai újság közölte egyszerre azt a felhívást, amelyben 73 közéleti személyiség a Magyarországon elfogadott koronavírus-törvény veszélyeire figyelmeztet. Itthon a Népszava jelentette meg a nyilatkozatot.

„Mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a COVID-19, amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba" – áll a felhívás elején, ami a CIVICO Europa nevű szervezet két társelnöke, Guillaume Klossa (Franciaország) és Francesca Ratti (Olaszország), valamint Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök és Andor László volt EU-biztos kezdeményezésére született. (Az aláírók listáját és a felhívás angol szövegét itt találják.)

A CIVICO azt írja, hogy a március 30-án elfogadott törvénnyel a magyar kormány gyakorlatilag korlátlan hatalmat kapott. „Ez a hatalmi koncentráció példátlan az Európai Unióban. Nem szolgálja a COVID-19 – vagy annak gazdasági következményei – elleni harcot. Ehelyett megnyitja az utat mindenféle visszaélések előtt. Köz- és magánjavak fölött a végrehajtó hatalom kénye-kedve szerint, nagyrészt elszámoltathatatlan módon rendelkezhet. Ez a végkifejlete Magyarország évtizedes sodródásának az autokrácia irányába, ami veszélyes."

A CIVICO azt írja, hogy az EU tagországai a világjárvány közepette korlátozzák bizonyos értelemben állampolgáraik jogait, de az intézkedéseknek arányosnak és igazoltnak kell maradniuk. Úgy vélik, hogy a magyar kormány határozatlan idejű felruházása a rendeleti kormányzásra európai uniós szerződéseket is megsért, éppen ezért el kell ítélni Orbán demokrácia elleni támadását. 

Az aláírók az Európai Bizottságot arra kérik, hogy szankcionálja a szerződések megsértését, az Európai Tanácsot és Európai Parlamentet pedig arra, hogy késedelem nélkül fogadják el ezeket a szankciókat.