Maruzsa: Ha a járvány indokolja, mozgatják az érettségi időpontját

2020.04.20. 19:58

Érettségi lesz, a kormány kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak mozgatásáról a szükséges döntést meghozza a kabinet - erről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszélt a kormany.hu oldalon hétfőn közzétett videóban.

A kormány korábban azt közölte, hogy idén a diákok csak írásbeli érettségit tesznek, amelyeknek első napja május 4-e lesz. Az időpont kitűzése után néhány nappal viszont az is kiderült, hogy Magyarországon akkor tetőzhet a járvány, Orbán Viktor és Müller Cecília tisztifőorvos is május 3-át mondott. Ezek után joggal merült fel sokakban a kérdés, hogy szabad-e több tízezer diákot és hozzátartozóikat, valamint több ezer tanárt veszélyeztetni. 

Az érettségi és a szakmai vizsgák megszervezése a folyamatosan változó járványügyi helyzetben komoly kihívás valamennyiünk számára. Legyen szó a tanulókról, a pedagógusokról, a szülőkről vagy éppen a közigazgatásban dolgozókról - mondta az államtitkár.

Maruzsa újra elmondta, az érettségi lehető legbiztonságosabb megszervezésének kitalálták a módját, ezért tartanak csak írásbeli vizsgákat, és mindenkinek biztosítják a szükséges védőfelszerelést. 

Amennyiben a járványügyi szempontok az időpont mozgatását indokolják, a szükséges döntést meg fogják hozni

- mondta Maruzsa Zoltán.