Závecz: A Fidesz nőtt a koronavírus alatt, bár a többség nem elégedett

2020.04.22. 16:09

3-4 százalékponttal nőtt a Fidesz népszerűsége a koronavírus alatt, ami kevesebb, mint a német vagy az olasz kormánypártok erősödése, viszont több, mint ami a kormány eddigi munkájának társadalmi megítéléséből következne - derült ki a Szociális Demokráciáért Intézet megrendelésére a Závecz Research által április 14-19 között készített reprezentatív, 1500 fő véleményén alapuló, a koronavírus miatt személyes megkeresés híján telefonon és internetes kikérdezéssel lebonyolított felmérésből.

  • A megkérdezettek 59 százaléka szerint a koronavírus-járvány során nem állt időben rendelkezésre a szükséges védőfelszerelés az orvosok és ápolók részére,
  • 69 százalék szerint a lakosság sem tudott időben megfelelő védőfelszerelést beszerezni.
  • A társadalom 80 százaléka elismerve az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját és elsősorban az egészségügyi béremelést tartja szükségesnek, de támogatja az egyszeri bruttó 500 000 forintos juttatást is.

Nem mindenki örül a 13. havi nyugdíjnak

Bár az emelések, a támogatás növelése általánosan elvárt intézkedés, ez alól kivétel a 13. havi - valójában csak fokozatosan bevezetendő – nyugdíj, amit a fentiekhez képest jóval kevesebben, a megkérdezettek 58 százaléka támogat. Még kevésbé népszerű egy másik népszerűnek gondolt intézkedés:

alig többen, mint a válaszadók fele, értenek egyet azzal, hogy nyelvvizsga nélkül lehessen megszerezni a diplomát.

Az ellenzéki emelési javaslatok népszerűek

Több olyan javaslatról is megkérdezték az embereket, amelyeket az ellenzék javasolt, de a kormány nem valósított meg - más kérdés, hogy ezek a költségvetési hiány növekedésével járnának, az elemzés nem tér ki rá, hogy az államadósság növelését is támogatnák-e a ávlaszadók az intézkedések megvalósítása érdekében. Mindenesetre 

  • 85 százalék támogatná a közfeladatot ellátók béremelését,
  • 83 százalék azt , hogy az alkalmazottak elbocsátása helyett a költségvetés vállalja át a bérek és járulékaik 80 százalékát
  • 83 százalékos támogatottsága van annak is, hogy a munkanélküli ellátás kilenc hónapra terjedjen ki a jelenlegi három helyett,
  • és ugyanennyien tartanák jónak, ha az álláskeresési járadék minimum 100 ezer forintra nőne.
  • 77 százalék látná szívesen a családi pótlék összegének növelését,
  • 74 százalék egyetértene a nyugdíj 6,5 százalékos növelésével - ami némileg ellentmond annak, hogy 13, havi nyugdíj újbóli bevezetését kevesebben támogatják.

Vagy emlékszik, hogy ki javasolta, vagy nem

Az emberek nagyjából fele nem tudja meghatározni, hogy melyik politikai erő javasolta a gazdasági jellegű intézkedéseket - állapította meg a felmérés, ami harmadik kétharmad ismeretében meglepő.

Még váratlanabb, hogy „egyetlen eset kivételével alapvetően ellenzéki javaslatnak tartják a jelen helyzetben fentebb nagyon hasznosnak minősített elképzeléseket, és az ellenzéki pártok közül döntően az MSZP-nek és a Demokratikus Koalíciónak tulajdonítják azokat.”.

Egyedül a Kurzarbeit magyar verzióját tudja be a választók döntő többsége a kormány javaslatának, amely szerint a rövidített munkaidőben alkalmazottaknak 3 hónapra a rövidítés miatt kieső bérének 70 százalékát kaphatják meg, a költségvetés részbeni hozzájárulásával.

A társadalom 90%-a támogatja a szupergazdagok, milliárdosok, a multik és a bankok, valamint a magyar nagyvállalatok jelentős szerepvállalását a válság terheinek viselésében.

Nem népszerű az önkormányzatok lebénítása

A többség nem helyesli a gépjárműadó elvételét az önkormányzatoktól. A kormány rendeletben vonta el az önkormányzatoktól ezt az adónemet, emellett megfosztva őket a parkolási bevételtől, miután a kormány ingyenessé tette parkolást a vészhelyzet idejére. Helyenként az utolsó érdemi helyi bevétel, az iparűzési adó megvonását is elérte a kormány, ez történt Gödön.

A közvélemény a közepesnél kicsivel jobbra értékeli az  egészségügyi és gazdasági válság kormányzati kezelését.

Ezzel együtt is nőtt a kormány népszerűsége, 3-4 százalékponttal. A Fidesz a választani tudók körében 53 százalékon áll, a második a DK 15 százalékkal, a harmadik az MSZP és a Jobbik 9-9 százalékkal, közel van hozzájuk és Momentum 8 százaléka is. A paramenti ötszázalékos küszöböt más nem lépi át, sőt, a közelében sincs: az LMP 3, a Párbeszéd 2, a Mi Hazánk 1 százalékon áll.