Hárommillió maszk, kétmillió kesztyű jön szerdán is az országba

2020-04-22 11 21 16-(1) Index.hu - Élő.png
2020.04.22. 11:15

Szigorú egészségügyi, biztonsági szabályok betartása mellett folytatódik a felvételi eljárás, mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A napokban újabb szakasz kezdődött el: a Felvi.hu-n elérhető lesz az ügyintézési felület, ahol módosítani lehet adatokat, pótolhatók az elmaradt dokumentumok. A miniszterhelyettes arra kért mindenkit, hogy alaposan nézze át minden lépését. 

A szakképzésben tanulók szakmai vizsgáiról is beszélt Schanda. Mint mondta, javaslatokat nyújtottak be a kormánynak. Eszerint:

a vizsgáknak az írásbeli része legyen meg most, a gyakorlati vizsgákat pedig lehetőség szerint májusban tartsák meg. Szóbelik ne legyenek. A vizsgákat csak kis létszámban lehet megtartani.

Több mint 75 ezer fiatalt segítenek hozzá a diplomájához azzal, hogy nem kérnek tőlük nyelvvizsgát, mert a szaktudásukra szükség lesz a gazdaság helyreállításakor. Aki nyelvvizsgát akar tenni a közeljövőben, az online megteheti, ismételte el a korábbi lépéseket Schanda. A felsőoktatási intézmények már elkezdték kiadni a diplomákat, mondta miniszterhelyettes, majd elismételte a diákhiteleket érintő rendeleteket

A sajtótájékoztató élőjét itt nézheti meg, ha továbbgörget, folytatódik a cikk.

Szerdára újabb 70 embernél mutatták ki igazoltan a koronavírust, ezzel 2168-ra nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 12 idős krónikus beteg, így már 225-re nőtt az áldozatok száma, de 295-en meggyógyultak.

Jelenleg 825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma szerda reggelre 1598-ra nőtt, mondta Müller Cecília tisztifőorvos. 

A laboratóriumok 0-24-ben működnek, így több tesztet végeznek, eddig már 52 702-t csináltak. Müller beszélt újra a Pesti úti idősotthonról: már fertőtlenítették az intézményt, és több szűrést is végeztek: 284 fertőzöttről tudnak, 28-an elhunytak. A honvédség tovább folytatja az idősotthonok fertőtlenítését az intézmények vezetőivel összehangoltan. Főképp azokat a helyiségeket fertőtlenítik, amik közös használatban vannak: a fürdőket, folyosókat, lépcsőházakat és bejárati részeket. Ott kezdik a munkát, ahol már volt fertőzött, mert az intézményeket eszerint rangsorolták. 

Az ötvenszázalékos ágyfelszabadítás megtörtént a kórházakban, tette hozzá a tisztifőorvos. Müller szerint kevés helyről kellett ténylegesen betegeket hazaküldeni, mert a kórházi ágyak kihasználtsága általában 60-70 százalék körül volt eddig is. Senki nem küldhető haza, akit emiatt valamilyen egészségkárosodás érne, mondta.

1,3 millió maszkot szállítanak ki ma egészségügyi intézményekbe, tette hozzá Müller. 

Magyarországon nagyon elterjedtek a krónikus betegségek, így Müller arra kérte az érintetteket, hogy fokozottan figyeljenek az alapbetegségük karbantartására, hogy ne léphessen fel akut helyzet, amikor gyors segítségre lenne szükségük.

Ide tartoznak az allergiások is, a pollenszórás kezdete előtt már készüljenek fel, tájékozódjanak, javasolta a tisztifőorvos. Fontos, hogy az allergiások inkább éjszaka szellőztessenek – nappal pedig legyenek zárva az ablakok –, és sokkal gyakrabban mossanak kezet. Ha mégis ki kell menniük, akkor hazaérve zuhanyozzanak le, váltsanak ruhát, a mosott ruhát a lakásban szárítsák, ne a szabadban, naponta mossanak hajat. Naponta cseréljenek párnahuzatot, ágyneműt gyakrabban. Mindent nedvesen takarítsanak le, naponta porszívózzanak. 

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy kedden négy teherjáraton 31,5 tonna védőfelszerelés érkezett hazánkba, emellett pedig lélegeztetőgépek is. Szerdán is érkezik három járat, 3 120 000 maszkkal, 2 millió kesztyűvel és 160 lélegeztetőgéppel. Ezeket elsődlegesen az egészségügyi intézmények kapják meg. Húsz kórházba pedig fertőtlenítőszereket visznek.

702 hatósági házi karantént rendeltek el a határvizsgálatokon. Az állampolgárok 14 esetben szegték meg a házi karantént az elmúlt napban.

1113 intézkedést tettek a kijárási korlátozások ügyében, ebből: 424 figyelmeztetés, 322 helyszíni bírság, 337 feljelentés, 8610 szabálysértési intézkedés. 265 büntetőeljárás indult, 68 rémhírterjesztésben.

Ezeket az újságírói kérdéseket tartotta fontosnak szerdán az operatív törzs:

  • A zöldségmosásról kérdezett a Ripost, a többi közt a spenót megmosásáról: Müller válasza szerint jó alaposan meg kell mosni a zöldségeket, folyóvízzel, többször, lecsurgatva, utána lehet fogyasztani.
  • A maszkviselés pontos szabályairól kérdezett a Lokál: Müller szerint el kell takarni a szájat és az orrokat is. A tisztifőorvos már olyat is látott, hogy valakinek csak az orrán van maszk, alatta pedig cigarettázik. 
  • Az egyre melegebb idő rövidebb idő kevesebbet ruhát jelent, ez kockázatot jelent-e? – kérdezte a Lokál. Müller válasza: nem.
  • A tesztelésekről kérdezett a Demokrata. Müller szerint tényadat, hogy több a fertőzött, mint a regisztrált adat.
  • Az átlagos kezelési időtartamról kérdezett a Petőfi Hangja. Relatíve hosszú, válaszolta Müller, aki a kórházban kezeltekről tud beszélni, mert ők súlyosabb állapotban vannak, náluk akár több hét is lehet a kezelés.
  • Az Észak-Magyarország kérdése arról szólt, a kórházba lehet vinni csomagot a betegnek, de az idősotthonba nem, van erre valamilyen tiltás? Nincs, mondta Müller. De zárlat van, sem bemenni, sem kimenni nem lehet, csomagot csak bejuttatni lehet a dolgozókon keresztül. 
  • A Veszprém Megyei Napló kérdése arról szólt, hogy az egyszer már megfertőződött személy elkaphatja-e újra a vírust. Müller szerint ez valóban megtörténhet, de Magyarországon ilyet még nem regisztráltak. 
  • A Heves Megyei Hírlap kérdése: a korlátozások feloldása után várható-e második hullám?  Sokakat foglalkoztat a kérdés, mert ez egy új vírus, ezért alakulhatott ki világjárvány, válaszolta Müller. Sokak szerint lesz második hullám, de enyhébb lefolyású lesz, mert ha sokakat megfertőz, veszít az erősségéből. Mások a betegség szerint szezonálisan fog fel-felbukkanni, mint az influenza. A harmadik forgatókönyv szerint azonban beépülhet az alapbetegségek közé. Müller szerint a három szcenárió közül bármelyik megtörténhet. 
  • A HVG kérdése: mettől meddig nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban, és milyen dokumentumokra alapozva mondja ezt Müller Cecília? Az országos tisztifőorvos türelmet kért a válaszadásra. 

Az Index szerdán már csak egy kérdéssel fordult az operatív törzshöz:

  • A május 3-a körül kezdődő „plató” időszakban nagyságrendileg napi hány megbetegedéssel és halálesettel számolnak, és milyen hosszan, illetve ennek ideje alatt már lehet szó a korlátozó intézkedések enyhítéséről, vagy meg kell várni a teljes lecsengést?

(Borítókép: Az operatív törzs mai sajtótájékoztatója. Fotó: képernyőkép / Index)