Nyolc nap alatt kellett felszabadítaniuk a kórházaknak az ágyakat

2020.04.30. 19:37

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérte ki azt a dokumentumot, amely alapján a kórházi ágyak felszabadítása zajlott. Az utasítást április 7-én adta ki Kásler Miklós Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) minisztere, az intézményeknek pedig

összesen nyolc napjuk - ebből három nap a húsvéti hosszú hétvégére esett - volt arra, hogy az ágyak 60 százalékát felszabadítsák.

Az utasítás szerint „minden olyan beteg esetében gondoskodni kell más intézménybe történő áthelyezésről, ahol a beteg ellátási szükséglete szerint ez az intézkedés indokolt.”

Arról viszont az utasításban nincs szó, hogy „mi van akkor, ha nem lehet más intézménybe áthelyezni a beteget, mert például máshol is teljesíteni kell a 60 százalékot, vagy mert más intézmény nem tud olyan ellátást nyújtani, amire a betegnek szüksége van”, jegyzi meg Szél Bernadett.

Az utasítás alapján április 15-ig kellett a kórházi ágyak minimum 60 százalékát szabaddá tenni, a koronavirus.gov.hu-n aztán az jelent meg, hogy április 19-ig tegyék szabaddá a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának 50 százalékát, ami a „következő ütemben” 60 százalékra emelkedik.

EZ ÖSSZESEN 39 500 ÁGYAT JELENTett.

KAPCSOLÓDÓ
Mit csináljak 200 kilométerről a félig lebénult, magatehetetlen apámmal?

Mit csináljak 200 kilométerről a félig lebénult, magatehetetlen apámmal?

Olvasónkat kedden hívták a kórházból, hogy vigye haza 85 éves édesapját, aki stroke-ot kapott. De hazaküldenek pszichiátriai betegeket és végstádiumú daganatos pácienseket is. Megrázó történetek a kórházi ágyfelszabadítások hajrájában, amikor a nővérek a legfelsőbb utasítást hajtják végre, a hozzátartozóknak pedig fogalmuk sincs, mi lesz.

Miközben az utasítás hatására a kórházak rohamtempóban kezdték felszabadítani az ágyakat, a rokonok egyre kétségbeesetten próbálták megoldani beteg hozzátartozójuk otthoni ellátását.