Májusban még nem nyitnak ki az iskolák

Képernyőfotó 2020-04-30 - 10.16.20.png
2020.04.30. 10:23 Módosítva: 2020.04.30. 11:48

A kijárási korlátozások enyhítéséről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A miniszter azt mondta, ez a védekezés ötvenedik napja, a védekezés első fázisának vége. Ebben az első szakaszban az egészségügyi rendszert készítették fel arra, hogy amíg nincs vakcina, addig a vírus hosszabb távon is velünk lesz, valamint a tömeges megbetegedések szakaszára is felkészítették. A fertőzöttségi adatok kedvezőek Magyarországon, alacsonyan maradt a fertőzöttek száma, tette hozzá.

A kormány szerdán arról döntött, hogy fokozatosan, szigorú menetrendek mellett az élet újraindítható. Változatlanul fontos szempont, hogy a leginkább veszélyeztettek védelme garantálva legyen, ezenkívül pedig az esetszámok területi eloszlását is figyelembe vették az új szabályok kialakításakor.

  • Négy egyetem orvostudományi karának összefogásával reprezentatív tesztelés kezdődik, amivel megnézik, hogy az ország hány százaléka esett át eddig a fertőzésen. Így mutatják ki az antitesteket is.
  • A kórházakból kimenő és bejövő betegeket, az idősotthonok dolgozóit kötelezően tesztelni kell.

Május 4-től a védekezés átlép a második szakaszba, mondta Gulyás, de a fertőzöttek eloszlása miatt

Budapest és Pest megye egyes járásaiban továbbra is érvényben maradnak a korlátozások.

Az intézkedéseket így országosan és külön vidékre is meghozta a kormány. Eszerint:

Országosan ezeket az intézkedéseket hozta a kormány:

  • Az idősek továbbra is csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat, kérte a miniszter.
  • A tömegközlekedési eszközökön és a boltokban kötelező lesz maszkot viselni, tartsunk másfél méteres távolságot egymástól.
  • Május végéig biztosan nem tér vissza a rendes oktatás, az továbbra is digitálisan folytatódik.
  • Marad az ingyenes parkolás az egész országban.
  • Augusztus 15-ig nem lehet megtartani az 500 száz főnél nagyobb rendezvényeket.

Vidéken a kormány ezeket az intézkedéseket hozta (tehát Budapestre és Pest megye egyes járásaira nem vonatkoznak):

  • Megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei.
  • Az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, továbbra is megmarad az idősek védett idősávja (9–12 óra).
  • Kinyithatnak a strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok.
  • A szolgáltatások korlátozások nélkül működhetnek.
  • A profi, amatőr és tömegsportban engedélyezik az edzést és a zártkörű sporteseményeket.
  • A korábbi szabályok betartásával megtarthatóak a temetések, esküvők, istentiszteletek.
  • A magánegészségügyben feloldják a korlátozásokat május 4-től.
  • A közegészségügyben négy lépésben, fokozatosan oldják fel a korlátozásokat. 

A kormányinfó élőjét itt követheti, ha továbbgörget, folytatódik a cikk.

Élőben közvetítettük a kormányinfót (a teljes adás)

A kormány az érettségikkel is foglalkozott, szerintük mindenki felkészült az érettségikre. Gulyás elismételte, hogy az érettségizők 97 százaléka most akar érettségizni, 3 százalék magától visszalépett. Biztosítani fogják, hogy egy teremben egyszerre csak tíz ember legyen, megfelelő távolsággal egymástól, de elismételte, hogy senkinek sem kötelező most érettségit tennie.

A kormány uniós kérdésekkel is foglalkozott: az Európai Bizottság véleményezte a magyar jogszabályokat, Gulyás szerint a magyar intézkedések összhangban vannak az uniós szabályokkal.

Csökkentik a vállalkozások adminisztratív terheit, egyszerűsödik az ügyintézés a közigazgatásban. Az engedéllyel gyakorolható tevékenységek mostantól bejelentés alapján is működnek.

Sajtókérdésekre adott válaszok:

  • Gulyás szerint a vérplazma felhasználásával olyan vizsgálatot csinálnak a magyarok, ami akár eredményes is lehet a betegség kezelésében.
  • A kormány arra készül, hogy az év második felében újraindítják a gazdaságot, így munkahelyeket teremtenek. 
  • A fővárosi sebességkorlátozásról azt mondta Gulyás, hogy előkészítetlen javaslatoknak a közzététele nem túl hasznos. Szerinte a terveket érdemes megvitatni a Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetőivel, és társadalmi vitát indítani róluk. Karácsony kapkodása indokolatlan, Gulyás szerint rossz irányba indult a javaslat.
  • A déli városkapu fontos projektje a kormánynak, az a cél, hogy egy nagy park alakuljon ki, amiből az elmúlt években nem igazán volt Budapesten. 
  • A kormány 2016 végén fogadta el az országos felsőoktatási és kollégiumi stratégiát, mivel arra jutottak, hogy a kollégiumok állapota nem a legjobb.  
  • Karácsony Gergely nem tagja a kormánynak, és Budapesten egyelőre semmilyen változás nem lesz a korlátozásokban, ezért nem hívták meg a főpolgármestert a szerdai kormányülésre, válaszolta Gulyás az ATV kérdésére. Karácsony álláspontja ismert a korlátozások fenntartásáról, szerdán pedig a vidéki enyhítésekről volt szó.
  • Gulyás Gergelyt reagáltatták Kövér László ellenzéki reakciójára: Gulyás szerint Kövér rendkívül visszafogottan beszél az ellenzékről, fordítva már nem így van szerinte. A miniszter szerint az ellenzék azzal töltötte az elmúlt heteket, hogy Brüsszelbe járt az országot feljelenteni.
  • Egészségügyi kérdésekben nem hoznak politikai döntést, mondta Gulyás a kórházi ágyak felszabadítására vonatkozó kérdésre. Az elmúlt másfél hónap egészségügyi védekezése sikeres volt, tette hozzá, felkészültek a tömeges megbetegedésekre is.
  • A kormány elrendelte a tesztelést az idősotthonokban, a dolgozókat kötelező lesz tesztelni.
  • A pénzügyminiszter május 9-én benyújtja az új költségvetést, ebben gazdasági kérdésekre adnak majd választ.
  • Ha túl leszünk a járványon, Magyarország érdeke, hogy minél hamarabb megrendezhessük a sporteseményeket, rendezvényeket, a turizmust is ez tudja helyreállítani.
  • Az Index kérdése: helytálló-e az az információ, mely szerint a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője több, a központ alá tartozó intézményvezetőt is arra utasított, hogy azokat a diákokat, akik 60 százalék alatt teljesítettek az idei felvételin, utasítsák el? Összesen hány tankerületben vezették be ezt az intézkedést? Mi az intézkedés oka? Gulyás erre azt mondta, világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, hogy kit vesznek fel, és kit nem. A miniszter szerint a szakmai kritériumokat előzetesen kell meghatározni, azokat utólagosan „nem ildomos” megváltoztatni.
  • A turistáknak nem kell idegenforgalmi adót fizetnie az év második felében, ezzel próbálják élénkíteni a belföldi turizmust. A települések viszont nem esnek el ettől az összegtől, az állam kifizeti nekik az idegenforgalmi adót.
  • A kormány arra készül, hogy ha kisebb késéssel is, de a belföldi turisztikai szezon el fog indulni. A külföldi turisták elmaradásával számolnak, a vendéglátás élénkítésében részt vesz a kormány, erre hozták a Szép-kártyát érintő rendeleteket. A magyarok külföldi utazásaival kapcsolatban azt mondták, ebben a jelenlegi helyzetben uniós és más országokkal közös egyeztetés kell, erről a magyar kormány egyedül nem tud dönteni. A kormány arra buzdít, hogy idén mindenki itthon töltse a nyaralását, ezzel támogathatjuk a hazai vendéglátósokat is.
  • Augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb tömegrendezvényt tartani, így addig biztosan nem lesznek zenei fesztiválok. Gulyás abban bízik, hogy augusztus 20-ára már lehet programot szervezni, de erről csak később döntenek.
  • A kreatív ipar (élőzene-ipar, klubok, szervezők, fesztiválok) kérdéséről azt mondta Gulyás, eddig is biztosítottak már támogatásokat. Érzik, hogy komoly baj van, üdvözlik a civil kezdeményezéseket, ehhez a kormány is hozzájárul majd. A következőkben felmérik a lehetőségeket, ehhez anyagi forrásokat rendelnek.
  • A tesztelés módját, eljárásrendjét a WHO határozta meg, Magyarország ezt követi. Orvosi protokoll szerint döntöttek arról, hogy a betegeket hányszor kell tesztelni. A kormány ugyanakkor arró döntött szerdán, hogy növelik a tesztelések számát. Felgyorsítják az egészségügyi dolgozók tesztelését, és mindenkit tesztelni kell, mielőtt kikerül egy egészségügyi intézményből. Az otthoni karanténban lévőknél is orvosi protokollok határozzák ki, mikortól számít gyógyultnak. 14 nap után, ha nincs tünet, gyógyult, máskülönben két-három tesztet is elvégeznek.
  • Június 2-ig biztosan nem lehet megnyitni az iskolákat, óvodákat, a gyermekek megőrzéséről viszont továbbra is gondoskodniuk kell az oktatási intézményeknek. A jelenlegi járványügyi helyzetben június 2-ig látnak előre, nem tudják megmondani, hogy az idei tanévben megnyitnak-e még az iskolák.
  • 83 ezerre csökkent a közmunkások száma, de nyilvánvaló, hogy a válság miatt megnő majd a számuk. Gulyás szerint érthető, hogy a munkájukat elvesztők nem közmunkát akarnak végezni, ez a kormány célja is. A közmunkaprogram bővíthető, akár 230 ezer emberre is, volt már ilyenre példa.
  • „Tervezünk átképzéseket, oktatási programokat, szükség esetén pedig a közmunkát is bővítjük” – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy miként biztosítanak munkát azoknak, akik a járvány miatt elvesztették az állásukat. Akinek nem sikerül elhelyezkedni a piacon három hónapon belül, az állam ad munkát. 
  • Havi több tízmilliárd forintot ad a kormány bértámogatásként, május 1-től lehet ezt igénybe venni. Egyes embereknél akár több mint 100 ezer forintot is átvállalhat a kormány.
  • A multikat is megadóztatják, a jelenlegi helyzetben ez indokolt Gulyás szerint, és az EU is engedi. A közteherviselésben a multiknak is részt kell venniük, fogalmazott.
  • A fogyasztóvédelmi hatóság több mint ezer üzletet vizsgált április végéig, nyolcvan bolt ellen indított eljárást, akár például azért, mert kirívóan magas áron kínálták árujukat. De online árult kézfertőtlenítő ügyében is, ami használhatatlannak bizonyult. 
  • 3200 önkormányzat van Magyarországon, többségük arányosan élt a veszélyhelyzetben kapott eszközeikkel, amiket a következő háromnapos hétvégére is megkapnak. Túlzottnak tartja, hogy valaki a biciklizést sem engedélyezi.
  • Gulyás nem tudja, mikor indulhat újra az Európai Parlament. Szerinte ezt abból fogjuk majd látni, ha ismét elítélik valamilyen határozattal Magyarországot.

Az Index további kérdése Gulyás Gergelynek, amire nem érkezett válasz:

  • Hány embert teszteltek eddig Magyarországon koronavírusra?

Hétfő nulla órától lassan újraindul az élet 

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy fokozatosan és szigorú menetrend szerint megpróbálják újraindítani az életet Magyarországon. Az idősek és a legfertőzöttebb területen élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani.

BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN MARAD A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS, VIDÉKEN AZONBAN ÚJ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET VEZETNEK BE.

Az új szabályok szerint május 4-től

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
  • Megnyithatnak az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei,
  • látogathatóak lesznek a szabadtéri strandok.
  • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz betartani a másfél méteres távolságot és maszkot viselni, vagy valamilyen más módon eltakarni az arcunkat.
  • Az idősek védett vásárlási sávja (9-12) a továbbiakban megmarad, és Orbán külön is arra kérte az időseket, hogy csak kellő körültekintéssel hagyják el otthonaikat.

A szabályok hétfőn nulla órától lépnek életbe, mondta Kovács Zoltán államtitkár.

Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy szerdán, azaz április 29-én döntenek a kormányülésen a járványügyi korlátozások enyhítéséről. Vasárnap Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy május 3-a után változtathatnak a korlátozásokon, és módosítják a 65 év felettiekre vonatkozó szabályokat.

KORÁBBAN ORBÁN VIKTOR EGY VIDEÓBAN BESZÉLT ARRÓL, HOGY A SZAKEMBEREK MÁJUS 3-ÁRA VÁRJÁK A JÁRVÁNY TETŐZÉSÉT. 

Március 27-én vezették be a kijárási korlátozást Magyarországon. A szabályok értelmében az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák nyitva maradtak, de 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek mehettek ezekre a helyekre vásárolni. 

A korlátozás két hétig volt érvényben, majd húsvét előtt, április 9-én bejelentette Orbán Viktor, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a korlátozást, és hetente döntenek a fenntartásáról.