A budapestiek továbbra sem mehetnek a vidéki nyaralóikba

DSC 4753
2020.05.02. 10:54

A védekezés első szakasza lezárult, a második szakaszban szigorú menetrend és szabályok szerint újraindítható az élet Magyarországon - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szombati Kormányinfó Pluszban.

A magyarázat szerint a legtöbb megbetegedés Budapesten és Pest megyében található, ezért a szigorú korlátozások ott fennmaradnak, a kevésbé fertőzött vidéken pedig eljött az ideje a szabályok lazításának.

Ebben a cikkben már részletesen beszámoltunk az új rendelkezésekről, de most itt van egy rövid emlékeztető a Kormányinfó Pluszba érkezett kérdések alapján.

Budapesten nem változik semmi

Továbbra is érvényben marad a kijárási korlátozás. A vendéglátó egységek teraszai és kerthelyiségei sem nyithatnak ki, a boltok nyitva tartása sem változik, az élelmiszerboltok és drogériák nyitva lehetnek, a többieknek 3-kor be kell zárnia.  Ezen a hétvégén, anyák napja alkalmából a virágüzletek hosszabban lehetnek nyitva.

A budapestiek és Pest megyeiek továbbra sem hagyhatják el a lakóhelyüket

Fővárosiként és Pest megyei lakosként ezután sem utazhat el senki például a vidéki nyaralójába, de vidéki strandra, vendéglátóhelyekre, állatkertbe és kirándulóhelyekre sem, és alapos indokra van szükség a lakhely elhagyásához.

Nem fér bele, hogy elutazzon vidékre és ott folytasson szabadidős sétát, és kiváltképp nem aludhat ott. 

- hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Anyák napi virágot sem lehet személyesen átadni

Hiába maradnak tovább nyitva a virágosok, a kijárási korlátozás ezen a hétvégén még érvényben van az egész országban, ezért alternatív köszöntési módokat javasol a kormányszóvivő, például telefonon keresztül köszöntse mindenki az édesanyját, esetleg tegyék le a virágot a küszöbre, vagy rajzoljanak az unokák nekik.

Az óvodák és a bölcsődék ügyeletet tartanak

Azokon a településeken, ahol a járványhelyzet miatt bezártak az óvodák és a bölcsődék, ezután kötelező lesz ingyenes ügyeletet tartani és biztosítani a gyerekek számára az étkezést, de maximum öten lehetnek egy csoportban, és a szülőknek nyilatkozni kell arról, hogy a gyerek nem beteg.

A 65 év fölöttiek ezután is 9 és 12 óra között vásárolhatnak be az egész országban

Kivételek lehetnek a piacok, ahol az önkormányzatok saját maguk állapíthatnak meg szabályokat, de a 3 órát mindenképpen biztosítaniuk kell a 65 év fölöttiek számára.

500 fő alatti és fölötti rendezvényeket sem lehet tartani augusztus 15-ig az egész országban

Kivéve a temetések és az esküvők, polgári és egyházi egyaránt engedélyezett, viszont a lagzi nem, illetve tartani kell az 1,5 méteres távolságot.

Aki külföldről tér haza családlátogatási céllal, ezután is kötelezően két hetes hatósági karanténra számítson

14 napra kerülnek hatósági házi karanténba a külföldről hazatérő magyarok, de mentesülnek ez alól azok, akik

  • igazolhatóan legalább 2 hétig karanténban voltak külföldön a határ átlépése előtt;
  • és a határátlépéskor kötelező orvosi vizsgálat által is igazolhatóan tünetmentesek.

A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak a kötelező hatósági házi karanténtól szóló dokumentumot, illetve egy piros színű figyelmeztető matricát adnak át, amelyet kötelező kihelyezni azon a helyen, ahol a kéthetes karantént fogják tölteni.

Kapcsolódó

Vidéken újraindulhat az élet

Csak Budapesten és Pest megyében hosszabbítják meg a kijárási korlátozást, vidéken hétfőtől sokkal lazább lesz minden: kinyithatnak a kávézók, strandok, állatkertek, parkok, sőt, akár az egyetemek is. Összeszedtük, hogyan szakad ketté az ország. De a budapestiek tényleg nem fognak vidékre kirándulni?

(Borítókép: Járókelő Budapesten 2020. április 30-án. Bődey János/Index)