Edit
15 °C
29 °C

Karácsony kezdeményezte a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthon vizsgálatából

HUS 9436
2020.05.06. 08:58 Módosítva: 2020.05.06. 13:30

Karácsony Gergely kedd este nyilvánosságra hozta a Budapest Főváros Kormányhivatala által készített teljes jelentést a Pesti úti Idősek Otthonáról, illetve annak tételes cáfolatát az önkormányzat oldaláról. Karácsony szerint a jelentés hemzseg a hamis és megalapozatlan megállapításoktól.

Karácsony a Facebookján azt is közölte, hogy a részrehajlás és politikai elfogultság miatt kezdeményezi a fővárosi kormányhivatal kizárását a Pesti úti idősotthont érintő vizsgálatokból. „Állunk minden vizsgálat elé, de az csakis elfogulatlan, pártatlan és tényszerű lehet. Titkolnivaló nincs, ezért is hozzuk most nyilvánosságra a kormányhivatal megállapításait és az azokra adott tételes fővárosi választ” – írta.

A cáfolat főbb pontjait a 24.hu összegezte: 

  • Az idősotthonban március 20-án rendelt utoljára az orvos, ami jelenléti ívvel igazolható. A hatóság által megjelölt március 12-i dátumot követően az orvos még 5 alkalommal rendelt napi 8 órát. Az nem derül ki, hogy a hatóság mire alapozza a megállapításait.
  • Márciusban mindennap, áprilisban pedig vagy egy tucatnyi napon volt orvosi jelenlét. A Fővárosi Önkormányzat szerint az intézmény mindvégig erőn felül gondoskodott az orvosi jelenlétről úgy, hogy március 31-től már járványügyi zárlat volt.
  • Az orvosi munkakör a jogszabályok szerint megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban is betölthető, nincs ok számonkérni főállású orvos jelenlétét. Azt sem írja elő jogszabály, hogy közalkalmazott orvost kell alkalmazni.
  • A Pesti úti idősotthon évek óta elsődlegesen a vállalkozási jogviszonyt alkalmazza, amit az intézményt rendszeresen ellenőrző hatóság is rendre megfelelőnek talált, legutóbb 2019. június 14-én. A korábbi években folytatott engedélyező hatósági ellenőrzések semmilyen jogszabálysértést nem állapítottak meg.
  • A folyamatos jelenlétet (napi 24 óra) egyetlen jogszabály sem írja elő szociális intézmény vonatkozásában.
  • A rendelkezésre álló szerződések szerint az intézmény az előírt 40 órával szemben 8 orvossal, összesen heti 53 óra szakorvosi ellátásra kötött szerződést. Ehhez számítandó továbbá 2020. március 20-ig egy fő közalkalmazott orvos heti 32 órában, illetve 2020. április 13-tól egy orvos heti 20 órában.
  • A Fővárosi Önkormányzat szerint okszerűtlen és minden alapot nélkülöz az a feltételezés, hogy az orvosok jelenléte bármilyen módon képes lehetett volna a tömeges fertőzés megakadályozására, mert a Covid-19 természetéből adódóan ha a fertőzés egy ilyen zárt, idős, leromlott egészségi állapotú emberek alkotta közösségben felüti a fejét, akkor rendkívül gyorsan igen nagyszámú ember megbetegedését okozhatja.
  • Április legelején volt néhány olyan nap, amikor részben a 65 év feletti orvosokra vonatkozó kormányzati intézkedések, részben a szerződött orvosok nem szerződésszerű teljesítése miatt nem volt fizikailag jelen orvos az intézményben, de ez nem hozható összefüggésbe a tömeges fertőzésekkel. A helyzetet figyelemmel követték a járványügyi hatóságok, és tisztában voltak az orvosi helyzettel, de konkrét intézkedést ez ügyben nem tettek.
  • Az általános ápolási, szakápolási feladatokon túl az általános orvosi (háziorvosi) feladatokat meghaladó szakorvosi ellátás vagy sürgősségi ellátás nyújtása nem az intézmény feladata. A feladata a beteg ezt igénylő állapotának észlelése, a szükséges további ellátásba utalásának kezdeményezése.

Újabb ellenőrzést indítanak

A kormányhivatal cikkünk megjelenése után reagált Karácsony állításaira.

Azt írtáka, az orvosi jelenlétet célzó korábbi ellenőrzés mellett újabb rendkívüli ellenőrzést indított a kormányhivatal a Pesti úti idősotthonban, ami célzottan a gondozottak megfelelő szakápolására terjed ki.  Az országos tisztifőorvos átfogó vizsgálatot végez az idősotthonban történt tömeges megbetegedések és halálesetek miatt. 

A most indított új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata. Azt vizsgálják, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

Április végén  adtunk hírt arról , hogy a kormányhivatal vizsgálata alapján egymillió forintos büntetést szabtak ki a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézményre.

(Borítókép: Mentők a Pesti úti idősotthon területén 2020. április 9-én. Fotó: Huszti István / Index)