A Pedagógusok Szakszervezete szerint az ITM összemosta a felvételi adatokat

2020.05.08. 09:27

A Pedagógusok Szakszervezete tiltakozik a szakképzésben "egyre mélyülő káosz ellen". Szerintük az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtónyilatkozatában közzétett felvételi adatok "átláthatatlanok és megtévesztésre alkalmasak". Az ITM számat ebben a cikkben közöltük. 

"Az új szakképzési törvény szerint szeptemberben már nem szakképző intézménytípus a szakgimnázium, ennek dacára összemosva tették közzé a szakgimnáziumba és a technikumba felvételt nyert tanulók adatait. A gimnáziumi adatok sem egyértelműek, így, ha a 6 és 8 osztályos gimnáziumi adatokat hozzáadjuk a gimnáziumba felvettekéhez, valamint a szakgimnáziumba felvett létszámmal csökkentenénk a technikumba felvett létszámot, egészen más arányokat kapnánk!" – írta közleményben a szakszervezet. 

A PSZ követeli, hogy ne szervezzék ki hatfelé a korábbi Nemzeti Szakképzési Intézetet, amelyre ma is szükség volna, ahogyan azt a járvány miatt a múltból elővett digitális tananyagok példája is bizonyítja.

A szakszervezet arra is választ vár, hogy "a közalkalmazotti jogok elvételének menetrendjében oly következetes ITM miért nem tartja be a szakképzési törvényben rögzített március 31-i határidőt, és miért nem teszi közzé immár több mint egy hónap késéssel a következő tanév előkészítéséhez, továbbá a módosítandó iskolai dokumentumokhoz szükséges képzési és kimeneti követelményeket, valamint programtanterveket".