Késsel hadonászott egy koronavírusos beteg a Szent László Kórház karanténosztályán

2020.05.11. 11:27

Az elsők között kerülhetett karanténba a Szent László Kórházban az a férfi, aki ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indított nyomozást a rendőrség.

Az Index információja szerint a kórházi karanténba került beteg azon idegesítette fel magát, hogy nem engedték ki a szobából, többször az ablakon keresztül mászott ki az erkélyre, ami miatt rá szóltak.

A férfi 2020. március 14-én a Szent László Kórházban egy késsel fenyegető mozdulatot tett egy egészségügyi ellátást végző nővér felé

− válaszolta az Index kérdésére a BRFK sajtóosztálya.

Amíg erről az esetről az operatív törzs egyetlen félmondatot sem ejtett a  koronavírus elleni védekezésről szóló sajtótájékoztatókon, addig a kórházi karanténba került iráni diákok minden mozdulatáról beszámoltak. Arról is, hogy a kórházban nem tartották be a szabályokat, nem működtek együtt, és hogy székeket dobáltak. 

A rendőrség a Dél-pesti Centrumkórházban kezelt 17 iráni diák ellen járványügyi szabályszegés vétség és csoportosan elkövetett garázdaság bűntett miatt indított nyomozást,

az  Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság pedig − kitoloncolással − utasította ki őket Magyarország és az Európai Unió területéről.

A kiutasított iráni egyetemisták ezután bírósághoz fordultak: bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kértek. Az idegenrendészeti eljárásban az egyik fiatalt a Magyar Helsinki Bizottság képviselte. A szervezet szerint az eljárások nem voltak tisztázták, nem derült ki, hogy valójában mi történt, és kinek milyen szerepe volt az eseményekben. A hatósági dokumentumok ellentmondásosak és hiányosak, jelezték korábban. A Fővárosi Törvényszék megítélése szerint azonban az idegenrendészeti hatóság jogszerűen döntött kiutasításukról.