Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Bruttó 161 ezer forintért várja az önkénteseket a honvédség

2020.05.19. 18:55 Módosítva: 2020.05.19. 20:35

A Magyar Honvédség (MH) speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével akarja segíteni a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést, mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MH Altiszti Akadémián Szentendrén kedden.

Benkő elmondta, hogy a Magyar Honvédség is részt kíván venni a kormány gazdaságvédelmi akciótervében, elsősorban a munkahelyteremtésben,

ezért az ország 25 helyszínén várják azokat a 18 és 50 év közötti állampolgárokat, akik elvesztették a munkájukat, és vállalják a 6 hónapos kiképzést.

A felvételhez erkölcsi bizonyítványra van szükség, valamint meg kell felelni az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, amely azonban lényegesen egyszerűbb, mint a hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálat, illetve az önkéntes tartalékos katonai szolgálat esetében.

Az első képzések július 1-jén indulnak, az idén 3 ezer jelentkezőre számítanak, de ez bővíthető.

Az illetmény havi bruttó 161 ezer forint.

Az állást keresők a toborzóirodáknál vagy a megyei kormányhivataloknál jelentkezhetnek, az egyszerű orvosi szűrővizsgálat után hat hónapos alap-, általános lövész- és szakkiképzésen vesznek részt. A fél év letelte után minden kötöttség nélkül visszatérhetnek a civil életbe, illetve a képzés további hat hónapra meghosszabbítható, de amennyiben alkalmasak, dönthetnek úgy is, hogy pályájukat önkéntes, esetleg hivatásos vagy szerződéses katonaként folytatják.

A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatnál nem kötnek szerződést, de a képzés végén a katonai életre vonatkozó esküt aláírják, a hatodik hónap befejeztével pedig „kiképzett hadköteles tartalékos katonává” válnak.

Budapest mellett Pécsen, Győrben, Szombathelyen vagy Nyíregyházán is képeznek majd speciális önkéntes tartalékosokat. A 25 helyszín kijelölése segíti, hogy a jelentkező a lakóhelyéhez minél közelebb találja meg a képzést, bejáró katonaként. A kiképzés szokásos munkaidő szerint történik, ebbe elsősorban az önkéntes tartalékos területvédelmi állományt vonják be.

Benkő elmondta, hogy a legfelkészültebbeket szeretnék megtartani, ugyanakkor segíteni kívánják azokat is, akik a továbbiakban polgári munkahelyen akarnak elhelyezkedni.

(MTI)  • Vennék
  • Hírek