Egy percre leáll a budapesti tömegközlekedés Trianon századik évfordulóján

DSC 1551
2020.05.24. 11:53 Módosítva: 2020.05.24. 14:04

Június 4-én, Trianon századik évfordulójának napján, délután 16:30-kor egy percre leáll a tömegközlekedés Budapesten, hogy ezzel emlékezzen meg a város az elcsatolt területekről, írja Karácsony Gergely a Facebookon. A főpolgármester a budapestieket is arra kérte, hogy ők is álljanak meg egy percre.

Hogy fájdalmunkból ne gyűlölet, a múlttal való szembenézésből ne a jövő feladása legyen, ahhoz az kell, hogy egy percre legalább legyen közös az emlékezésünk. Ezért, a nemzet fővárosának főpolgármestereként arra kérem a budapestieket, járuljanak hozzá maguk is, hogy egy perce álljon le a város a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor. Egy percre meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok, és arra kérek mindenkit, hogy egy rövidke percre álljunk meg mi is, mindannyian, a budapesti polgárok közössége. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés!

– írja Karácsony.

Karácsony szerint száz évvel ezelőtt „ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született. És mi magyarok, száz évvel a döntés után sem érezhetünk ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat”, ezért pedig az egy perc csend alatt „halljuk meg egymás közelségét határon innen és túl, a múlt a jövő generációit, tegyük ezt a fővárosban, és vidéken is! Aztán az egypercnyi csend után úgy induljon tovább az élet, hogy egy kicsit közelebb vagyunk egymáshoz!”

Trianonról és a békeszerződés előzményeiről az Index podcastjában a Trianon100 kutatócsoport vezetőjével korábban beszélgettünk, itt lehet meghallgatni.

(Borítókép: Bődey János / Index)  • Bérelnék
  • Bankszámla