SZFE: Az egyetem megregulázása a célja több képviselőnek

2020.06.05. 18:49 Módosítva: 2020.06.05. 21:15

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) azt követően, hogy a parlament megvitatta azt a törvényjavaslatot, amivel az intézmény működési modelljét átalakítaná, és a jövőben alapítványi egyetemként működne tovább a kormány szándéka szerint. 

A közleményben kitérnek arra, hogy az egyetem vezetősége ugyan nem ért egyet azzal, hogy Magyarország egyik legfontosabb művészképző intézményét magánegyetemmé alakítják át, de tudomásul veszik a kormányzati szándékot, és együttműködőek voltak a megbeszélések során. 

Az egyetem vezetősége a parlamenti vita délutánján Pavlik Lívia miniszteri biztossal találkozott. Szerintük az új modellben sem az egyetemi autonómia, sem a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg. 

Az egyik egyetemi autonómia értelmezésünkben csak úgy biztosítható, ha a szenátus jogkörei nem csorbulnak, és a rektort továbbra is nyílt pályázat útján, a szenátus javaslatára nevezi ki a fenntartó, határozott időre. A parlamenti vitában az autonómiával kapcsolatban felmerülő kétségekre, sőt konkrét javaslatokra sem érkezett érdemi válasz az előterjesztő részéről. Szakmai szempontból aggasztó, hogy az egyetem jövőjét meghatározó kurátorok jelölése és kiválasztása informális, átláthatatlan módon történik

– írja az közlemény. 

Az egyetemmel kapcsolatos felszólalások direkten és burkoltan is a modellváltás indokaként az egyetem megregulázásának szándékát fogalmazta meg.

Visszautasítjuk azt a kimondatlan, de nyilvánvaló feltételezést, hogy egyetemünk nem tekinti értéknek a nemzeti identitást. A művészetoktatásnak is felelőssége a nemzeti kultúra megismertetése, a nemzeti identitás fogalmának megismerése, a hozzá fűző mély viszony elemzése és szüntelen újragondolása. A Színház- és Filmművészeti Egyetem múltja, eredményei és a képzés során megszülető alkotások a nemzeti identitás részét képezik

– írják közleményükben. 

Kitérnek arra a felvetésre is, ami az egyetem és a szórakoztatóipar kapcsolatát vizsgálta. Az egyetem szerint a szórakoztatóipar kihívásait nem utasították el, hogy egyetemi rangban nem lehet a művészetoktatás feladata a szórakoztatásra való felkészítés. 

A közlemény végül kitér az egyetemet ért támadásokra, amelyet szerintük a szisztematikus hírhamisítás generált. A visszaélések, amelyekre hivatkoztak, nem az egyetemen történtek, és évről évre kurzusokat tartanak prevenciós céllal, és szakemberek által működtetett anonim bejelentési csatornákat tartanak fenn, hogy a legtöbbet megtegyék a visszaélések megelőzésének érdekében. 

A művészet a nyilvánosságnak kitett terep, ez azonban még nem ok arra, hogy az élet bármely területén előforduló és elítélendő emberi vétségek összemoshatóvá váljanak művészeti ágak és egy intézmény megítélésével. A tények figyelmen kívül hagyása bármely parlamenti felszólalásban elfogadhatatlan. Ha a modellváltás célja valóban az »egyetemben rejlő szellemi erő felerősítése«, akkor kérjük a tisztelt törvényhozókat, hogy foglalják a törvénybe az egyetemi autonómia garanciáit, az állam pedig ne mondjon le az alapítói jogokról, azok ne legyenek átadhatók a kuratóriumnak

– zárja közleményét az egyetem vezetősége. 

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!