A járvány idejére járó ingyenes internetről is kérdeznek az új nemzeti konzultáción

2020.06.06. 12:23 Módosítva: 2020.06.06. 12:25

A júniusban induló nemzeti konzultáció újabb kérdéseit ismertette Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati videóüzenetében. Az MTI összefoglalója szerint a következő témák is szóba kerülnek majd a kérdőíveken.

  • Ingyenes internet a járvány idejére a gyereket nevelő családoknak és a tanároknak. A digitális tanrend bevezetése nagy erőfeszítést jelentett a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is.  Dömötör Csaba köszönetet mondott mindenki helytállásáért. A kormány szerint a fokozott internethasználat anyagi értelemben is nagy terhet jelent, ezért azt kérdezik majd, hogy a járvány idején legyen-e ingyenes az internet használata az iskolás gyermeket nevelő családoknak és a tanároknak.
  • Védelmi hozzájárulás a bankoktól és a multiktól. A közös teherviselés kapcsán azt is kérdezik, hogy egyetértenek-e a magyarok azzal az alapelvvel, hogy a bankoknak és a multiknak is hozzá kell járulniuk a védekezés költségeihez.
  • Munkahelyvédő programok. Arról is szeretnének párbeszédet folytatni, hogy a magyarok támogatják-e a járvány utáni időszakban is a már megindult munkahelyvédő programokat.
  • Magyar termékek, hazai turizmus támogatása. Rákérdeznek arra, hogy külön programokkal kell-e ösztönözni a hazai termékek vásárlását és népszerűsíteni a belföldi turizmust.
  • Magyar járványügyi figyelőszolgálat. Dömötör Csaba arról is beszélt, hogy a brüsszeli járványügyi szervezet nem észlelte időben a járványveszélyt, még akkor is mérsékeltnek nevezte a vírus kockázatát, amikor már itt volt a baj. Ezért azt a kérdést is felteszik, hogy szükség van-e állandó magyarországi járványügyi figyelőszolgálatra.

A kérdőívet papíron és később az interneten is ki lehet majd tölteni. A korábban már ismertetett kérdésekről itt olvashat.