Ezren gyűltek össze a Black Lives Matter budapesti tüntetésén

20200607 123340
2020.06.07. 13:40 Módosítva: 2020.06.07. 17:27

Több mint ezer ember gyűlt össze Budapesten, a Szabadság téri amerikai nagykövetség előtt megrendezett Black Lives Matter tüntetésen. A békés tüntetés résztvevői közül szinte mindenkin maszk volt. Erős volt a rendőri jelenlét, de nem avatkoztak be. A demonstrálók a tüntetés elején feltartották a Black Lives Matter-feliratú molinókat.

Az ismert reggae énekes, G Ras angolul és magyarul megtartott beszédében azt mondta,

azért gyűltünk össze, hogy a rasszizmus ellen kiálljunk. Az ellenségeink nem más politikai véleményen lévő emberek, nem is különböző politikai vezetők, hanem az az emberi természet, az a rendszer, amiben élünk, amit kiépítettünk. Ha jobb világban akarunk élni, radikálisan meg kell változtatnunk, ahogy élünk. ... Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek, ahogy Martin Luther King mondta: senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad. Együtt kell éreznünk a tőlünk különböző emberek fájdalmával, csak a szeretet erejével tudunk változást hozni.

Beszédét hatalmas taps fogadta, aztán fiatal lányok olvastak fel angol szövegeket a békéről, majd egy afroamerikai aktivista beszélt arról, hogy világszerte álljunk ki az igazságtalanság ellen.

A felszólalások és zenélések után a résztvevők térdre ereszkedtek, ahogy szerte a világban zajló szimpátiatüntetések során. Az akció 8 percig tartott:

Csendes megemlékezés a rasszizmus áldozatairól

Ezután a Mahátma Gandi Emberjogi Szervezet fekete vezetője és az Antifasiszták magyar elnöke megköszönte, hogy ennyien eljöttek fellépni a rasszizmus ellen.

A demonstráció vége után közleményt adott ki az amerikai nagykövet, amiben támogatásáról biztosította azokat a tüntetőket, akik megjelentek a nagykövetség előtt. Mint írta, kiállnak azon üzenet mellett, hogy a rasszizmusnak nincs helye a világban.

(Borítókép: Trencsényi Ádám / Index)