Medián: A járványkezelése miatt erősödött a Fidesz, de a 30 év alattiak közt elvérezne

2020.06.11. 08:52

A Fidesz a koronavírus-járvány idején stabilizálni tudta szavazótáborát a Medián felmérése szerint, a támogatói nagyon elégedettek azzal, ahogy a kormánypárt a válságot kezelte, de a 30 év alattiak közt elvérezne – írja a HVG.

A járvány egyébként nem sokat változtatott a pártok erősorrendjén, derül ki a Medián május 28. és június 5. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével, a HVG számára készített reprezentatív felméréséből. Bár a Fidesz támogatóinak durván hárommilliós száma lényegében nem változott, úgy tűnik, a kormánypárt mégis erősödött, híveinek elkötelezettsége, mozgósíthatósága kiemelkedő.

A Fidesz szimpatizánsai között a magukat biztos szavazónak mondók aránya 68 százalék.

Emiatt annak ellenére, hogy a teljes szavazókorú népességben a Fidesz támogatottsága hajszálra ugyanakkora, mint az előző, februári Medián-felmérésben, a választani tudó „biztos” szavazók körében mégis 55-ről 60 százalékra ugrott.

A két legnépszerűbb ellenzéki párt a Momentum és a DK támogatói is aktívak (73 és 70 százalékuk elszánt szavazó), az ellenzék többi pártja viszont együtt átlagosan mindössze 60 százaléknyi „biztos” támogatóra számíthat. 

A Fidesz támogatóinak 91 százaléka elégedett azzal, ahogy a kormány a koronavírus-válságot kezelte: ők ötfokú skálán négyest vagy ötöst adtak a kabinet teljesítményére. A kormánypárt járvány kezelésével elégedettek száma egyébként a teljes szavazókorú népességben is magas, 58 százalék.

A 30 évesnél fiatalabbak az átlagnál jóval kevésbé elégedettek, csak a 44 százalékuk adott az ötös skálán a közepesnél jobb osztályzatot a Fidesz járványkezelésére.

Ha a 30 alattiakon múlna, egy „most vasárnapi” választást az ellenzék fölényesen megnyerne.

Egy korábbi cikkünkben megírtuk: Szombathelyen már javában szerveződik az ellenzéki előválasztás, amiről év eleje óta alig hallani országosan. A Závecz Research által május 11 és 17. közötti, a szombathelyi felnőtt népességét reprezentáló 700 fős mintán készített felmérésből az is látszik, milyen dilemmák uralhatják a 2022-es választásra történő ellenzéki felkészülést országosan.