Több mint egymilliárd forintot szánnak az idei tűzijátékra

2020.06.16. 08:10

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szervezik meg idén Budapesten. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint az ára is ehhez mérhető, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) ugyanis

nettó 1,3 milliárd forintos

becsült árral  számol az idei tűzijátékra, írja a 24.hu.

A tervezet szerint keretszerződésről van szó, a feladat összetett, a zenei alap, a látványtervezés és az uszályok telepítése ugyanúgy beletartozik, mint a zárt láncú kommunikáció megszervezése.

A megbízást hirdetmény nélküli eljárásban pályáztatták meg. Ez azt jelenti, hogy három vállalkozást kértek fel ajánlattételre. Mindegyikük ismerős lehet a Rogán Antal minisztériuma alatt működő NKH háza tájáról. A lap felidézte, hogy 

  • az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg tavaly nyáron a kommunikációs hivatal 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretszerződését. Alvállalkozónak Balásy Gyula cégeit és a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valtont vonták be. Ez az állami cég felel a cikk elején említett nagyszabású Szent István-fesztiválért.
  • A Valton-Sec Zrt. kisebbségi tulajdonosa Bessenyei István, aki az üzlettől a lakhatásig változatos területeken segíti a – mára már egykori – Rogán házaspárt.
  • A Network 360 Reklámügynökség Kft. annak a Csetényi Csabának a cége, aki amellett, hogy Rogán Antal egykori, Pasa parki szomszédjaként ismert, hosszú éveken át milliárdos tételben kapta a megrendeléseket az NKH-tól. Csetényi, illetve vállalkozásai diadalmenete egészen 2018 nyaráig tartott, akkor kegyvesztett lett, Rogánék szerződést bontottak Csetényi és Kuna Tibor cégeivel.

A közbeszerzési eljárás dokumentumai szerint az NKH keretszerződés megkötésével is számolt, mivel a koronavírus-járvány miatt rendkívül nehezített az eszközök beszerzése, szállítása, az engedélyeztetési eljárás, illetve az egyes, gyakran egymásra épülő részfeladatok összehangolása.

Hétfőn írtunk arról, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. (TMÜ) 6,5 milliárd forint értékben kötött szerződést minden eddiginél grandiózusabbra ígért augusztus 20-i ünnepségsorozatra, de abban az árban még nem volt benne a tűzijátékra szánt összeg.

Az elmúlt években egyébként csak  222 millió forintba  került  a félórás augusztus 20-ai budapesti tűzijáték.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön