HÖOK: Továbbra is érvényesek a diákigazolványok

2020.06.18. 13:30 Módosítva: 2020.06.18. 15:08

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a Facebookján arról írt, hogy nem szükséges senkinek rohanni az egyetemre diákigazolvány matricáért. „Minden hivatalos okmány érvényes a lejárati dátumtól függetlenül a veszélyhelyzet végét követő 180 napig, mely a diákigazolványokra is vonatkozik” – írták.

Hozzáteszik, hogy így nem kell a mostani félévi matricának szerepelnie a diákigazolványon, az előző félévi is érvényes egészen az őszi féléves matricaosztásig.

Több intézmény már elkezdte az igazolványok érvényesítését, így akinek lehetősége van rá át tudja venni, de a HÖOK azt javasolja, hogy csak emiatt nem érdemes útra kelni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is közleményt adott ki, amiben azt írták, a tárca kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180. napig, 2020. december 15-ig elfogadják az utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejárt hivatalos okmányokat. A legszélesebb körben használt tanulói, alkalmazotti vagy nyugdíjas kedvezményekre jogosító okmányok mellett a további kedvezményeket megalapozó dokumentumokat is elfogadják friss érvényesítés nélkül.

Az egészségügyi dolgozók ingyenes utazási lehetősége a veszélyhelyzet végével megszűnik, de a közlekedési társaságok esetükben egész júniusban eltekintenek a menetjegy- vagy bérletváltástól, pótdíjazástól, írták.

Kedden megszavazta a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezetet. Szerda délután Áder János köztársasági elnök aláírta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvényt, és el is rendelte ezek kihirdetését. Szerda este, a Magyar Közlöny friss számában pedig megjelenteka rendeletek is.