A családon belüli erőszak áldozatait segítő központ nyílt Pécsen

2020.06.29. 15:14 Módosítva: 2020.06.29. 15:54

A kapcsolati és a családon belüli erőszak áldozatait segítő központokat hoz létre a kormány, a központok hálózatának fejlesztésével öt éven belül minden megyében könnyen elérhetővé akarja tenni ezeket a szolgáltatásokat, mondta Varga Judit igazságügyi miniszter Pécsen.

Varga a pécsi áldozatsegítő központ ünnepélyes megnyitóján azt mondta: idén 600 millió forint jut a budapesti, a miskolci, a szombathelyi és már a pécsi áldozatsegítő központ fenntartására és kapacitásuk növelésére. A kabinet célja, hogy a jövőben minden megyében létrejöjjön ilyen intézmény, írja az MTI.

A központok fejlesztése azért kiemelt kormányzati feladat, mert a kabinet erkölcsi kötelességének érzi, hogy segítsen az arra szorulóknak, a segítség pedig akkor a leghatékonyabb, ha helyben történik, hangsúlyozta Varga Judit.

A családon belüli erőszakos bűncselekményekre utalva Varga Judit kijelentette: az államnak reagálnia kell, többféle segítséget kell felajánlania, hogy az áldozatok érezzék, nincsenek egyedül, számíthatnak a közösségre, az országra.

A kormány a jövőben is számít a civil és egyházi partnerek együttműködésére, mert azok a hivatali rendben működő állami segítségnyújtó rendszernél "természetüknél fogva rugalmasabban tudják ellátni a feladatokat". Az állam civil és egyházi partnereivel évek óta széles eszköztárral működteti az áldozatsegítő rendszert. Az erőszakos cselekmények áldozatai jogi, pszichológiai, anyagi támogatást kapnak, és védett szálláshelyeken kapnak menedéket bántalmazójuk elől. 

Akit a családban vagy párkapcsolatában bántalmazás,megaláztatás ér, az országosan elérhető, ingyenesen hívható 80/225-225-ös segélyhívó számon kaphat segítséget. A pécsi megnyitóval egy időben elindult a vansegitseg.hu weboldal is, ahol mindenki tájékozódhat arról, hol kaphat lakóhelyéhez legközelebb segítséget. Emellett minden kormányhivatal foglalkozik segítségnyújtással.

Varga Judit szerint a kapcsolati erőszak elleni küzdelemben és az áldozatvédelem rendszerének megerősítésében a "tett harsányabb ezer szónál". A győri gyermekgyilkosság után az igazságügyi tárca kezdeményezte a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását, az élet elleni bűncselekményekkel kapcsolatos ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát és a gyermekvédelmi jelzőrendszer szabályozásának módosítását.

A miniszter szerint az áldozatsegítés rendszere nem attól lesz jobb, ha politikai célokra és "játszmákra" használják fel a segítségre szorulókat, hiszen rajtuk "posztok, kommentek és üres frázisok pufogtatása nem segít".   

Korábbi riportunkban olvashat az otthoni bántalmazás elől a kaposvári Borostyánvirág Anyaotthonba menekülő nőkről és gyerekekről. 

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon. Emellett a NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala ingyenes és anonim hívható hétfő, kedd, csütörtök, péntek este 18 és 22 óra és szerdán 12-14 óra között a 06-80-505-101-es számon. A Patent Egyesület jogsegélyszolgálata szerdánként 16 órától 18 óráig, csütörtökönként 10 órától 12 óráig érhető el a 06 70 220 2505-ös számon. Ha felmerült önben a gyanú, hogy bántalmazó kapcsolatban él, de még nem biztos benne, a www.aszeretetnemart.hu oldalon név nélkül, online is kérhet segítséget.