Lőrinc
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Hat újabb fertőzött, egy idős, krónikus beteg meghalt

DSOKI20200511006
2020.07.03. 09:30

Hat újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4172 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy idős, krónikus beteg, így 588-ra emelkedett az elhunytak száma, 2752-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 832 fő.

Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47%-a budapesti. 150 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen – írta pénteken a koronavírusról tájékoztató hivatalos honlap.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a második hullám leginkább novemberre várható, ezért szeptemberre-októberre ismét szerveznek újabb tesztsorozatot. Csütörtökön, a Kossuth rádió műsorában ugyanakkor azt mondta, már nyáron is lehet újabb járványt okozni külföldről behurcolt vírussal.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön reggel, a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban azt jelentette be, hogy 

Az uniónak azt a kérését, hogy az unión kívüli országokból is engedjünk be polgárokat, Szerbia kivételével nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével.

Orbán azt is bejelentette, hogy az operatív törzs visszaállította az átutazók számára a kötelező korridorhasználatot. Lesz egy olyan „humanitárius korridor”, amit nem hagyhatnak el azok a személyek, akik csak átutaznak Magyarországon.

Ahogy korábban megírtuk, az Európai Unió Tanácsa, amely a tagállamok kormányait tömöríti, arról döntött, hogy az EU 15 ország felé megnyitja a határait július 1-jétől. A megállapodás értelmében csak az alábbi országok állampolgárai utazhatnak be az unió területére:

SZERBIA, MONTENEGRÓ, GRÚZIA, DÉL-KOREA, JAPÁN, KANADA, AUSZTRÁLIA, ÚJ-ZÉLAND, ALGÉRIA, MAROKKÓ, TUNÉZIA, RUANDA, URUGUAY, THAIFÖLD.

A 15. ország Kína lehet, azzal a a feltétellel, ha az ázsiai ország is beengedi ezentúl az uniós állampolgárokat.

A listán nem szereplő országok állampolgárai közül továbbra is csak akkor léphet be valaki az EU területére, ha uniós állampolgár közeli hozzátartozója, állandó lakhelye van egy uniós állam területén, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban (egészségügy, kutatás-fejlesztés) dolgozik.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon:

(Borítókép: Koronavírus-teszthez levett minta a Dombóvári Szent Lukács Kórházban kialakított szűrőállomáson 2020. május 11-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)