27 helyszínen 400 rendőr csapott le egyszerre egy győrszentiváni kábítószer-hálózatra és a dílerekre

2020.07.03. 11:48

Összehangolt akció keretében csaptak le június 30-án 5 órakor a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság koordinációjában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei egy győrszentiváni kábítószer-kereskedő hálózat vezető tagjaira és az alájuk sorolt dílerekre.

A Terrorelhárítási Központ egységei Győrszentivánon öt helyszínen öt, Vas megyében kettő, valamint Tatán egy embert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei további egy, míg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei tíz helyszínen tizenegy embert fogtak el és állítottak elő bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

Az összehangolt akcióban közel 400 rendőr drogkereső szolgálati kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatást hajtott végre az ügyben felmerült ingatlanokban, és autókban. Helyszínenként több száz grammnyi kábítószergyanús anyagot foglaltak le, amelyeket különböző helyeken találtak meg: például plüssmackóban elrejtve, lemezszekrényekben, gépkocsi kerekében, vázák mélyén eldugva, illetve hűtőkben tárolva. A kutatás alkalmával a KR NNI nyomozói egy 77 tőből álló kábítószer-ültetvényre, illetve a termesztéshez szükséges eszközökre és berendezésekre bukkantak.

A csoport tagjai nem voltak ismeretlenek a hatóság előtt, néhány éve közülük többeket gazdaság miatt eljárás alá vontak, azonban így is közel másfél éves nyomozási munka eredményeként sikerült összegyűjteni azokat az információkat és bizonyítékokat, amik alapján felderítették a személyeket. Az ügy gyanúsítottjai a rendőrség közleménye szerint „magas fokú konspiráció mellett folytatták tevékenységüket", ezt támaszthatja alá, hogy a rendőrség a helyszíneken lefoglalt több mint száz bontatlan csomagolású és használt mobiltelefon-készüléket, valamint SIM-kártyát, illetve több, a személyükhöz nem köthető gépjárművet is használtak.

Az akció idején az egyik fő irányító, a 37 éves V. Csaba nem volt otthon, majd miután tudomást szerzett a rendőri intézkedésről, megpróbált elrejtőzni a hatóság elől. Rövid időn belül így is sikerült azonosítani a búvóhelyét, majd Tatán, egy apartmanban elfogták. A nyomozók a hálózat vezető tagjaitól három ingatlant vettek zár alá, nagy értékű gépjárműveket, elektronikus eszközöket, készpénzt és egyéb vagyontárgyakat foglaltak le.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon a 37 éves V. Csaba, 34 éves V. Lajos, a 30 éves V. Roland, a 24 éves V. Róbert Lucián, a 46 éves V. Róbert és a 74 éves M. Erzsébet győri lakosokat, valamint a nagyszentjánosi, 30 éves P. Márkot, illetve a 40 éves, szombathelyi Sz. Józsefet jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel párhuzamosan a fenti csoporthoz tartozó drogfogyasztókat fogott el, akikkel szemben kábítószer birtoklása miatt indítottak eljárást.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség hét gyanúsított letartóztatására tett indítványt, amit a bíróság egy hónapra el is rendelt.   • Tippek
  • Hírek