Kilenc új fertőzött van itthon

2020.07.05. 08:33

Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 589 fő, 2811-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 783 fő.

Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47%-a budapesti. 144 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen – írta vasárnap a koronavírus-járványról tájékoztató hivatalos honlap.

Magyarországon véget ért a veszélyhelyzet, jelenleg járványügyi készültség van. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy az első hullám sikeres leküzdése egy úgynevezett „szakaszküzdelem". Vakcina nincs, és a környező országok hatással vannak Magyarországra, mondta, és azt kérte, ne külföldre menjenek nyaralni az itthon élők, hanem maradjanak belföldön.

Megjegyezte azt is, hogy ha „az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám."

Merkely Béla, a Semmwelweis Egyetem rektora azonban ezen a héten többször is beszélt a második hullám lehetőségéről: a hét elején, egy online konferencián azt mondta, az a legesélyesebb, hogy novemberre fusson fel ismét a járvány, majd pár nappal később nem zárta már ki annak a lehetőségét sem, hogy nyáron is berobbanjon a járvány. 

Vasárnap reggel a WHO azt közölte, hogy megdőlt a napi fertőzésszám világrekordja: 212 ezer emberről bizonyosodott be 24 óra alatt, hogy megkapta az új típusú koronavírust. A világon már több mint 11,2 millió ember kapta el a fertőzést, a halálos áldozatok száma több mint 530 ezer.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonokon követheti nyomon: