Orsolya
9 °C
21 °C

Tarlós: Nem csodálkoznék, ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd

2020.07.06. 19:07 Módosítva: 2020.07.06. 21:42

„Bizonyos értelemben” nem örülne, ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd, de megértené, reagált Tarlós István az atv.hu-nak, miután Hollik István pénteken bejelentette, a kormány átveszi a Lánchíd felújítását, ha a főváros vezetése még sokáig késlekedik, „szerencsétlenkedik”.

„Nem csodálkoznék, ha ilyen lépést tenne a kormány. Ha én főpolgármester lennék, biztosan nem szívesen engedném át senkinek a Lánchidat”, mondta az előző polgármester, Orbán Viktor jelenlegi tanácsadója.

Szerinte a főváros részéről csak „a hókuszpókusz folyik, a panaszkodás, az egész egy mese”,  azt, hogy a Lánchíd felújítását nem kezdték el, „semmi számszerűség nem támasztja alá a racionális térben”.

Tarlós úgy véli, Karácsonyék egyszerűen nem akarták elkezdeni a felújítást, azzal kalkuláltak, hogy politikai szimpátiát váltanak majd ki mint Budapest védelmezői, ha folyamatosan csak arra panaszkodnak, hogy a kormány nem ad nekik pénzt a Lánchídra. Arra, hogy a főváros részéről a több mint 100 milliárdot kitevő fejlesztési hiteltörlesztésekre hivatkoznak, Tarlós István azzal reagált: ez valóban így van, de ezeket leghamarabb 2030-ban, aztán 2039-ben, 2044-ben és végül 2049-ben kell csak majd tételesen törleszteni, ez évente tízmilliárdos kiadást jelent, míg a fővárosnak 408 milliárdos költségvetés áll a rendelkezésére.

Korábban Karácsony így reagált Hollik fenyegetésére a Facebookon:

„Kilenc évig nem csináltak semmit, most kórusban aggódnak a Lánchídért, és miközben ezt teszik, küldenek a fővárosnak egy levelet, hogy szeretnék telepakolni a hidat bombákkal és rakétákkal ahhoz a tűzijátékhoz, amit a felmérések szerint még a támogatóik is utálnak. Szép, nem? A Lánchídon nem lesz semmiféle tűzijáték. Az előző és a mostani városvezetés között pedig sok különbség van, de ide most egy tartozik: ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk.”