Varga Judit átadta az új börtönszárnyakat, amik megszüntethetik a börtönzsúfoltságot

DVAST20200713012
2020.07.13. 13:08

Tíz büntetés-végrehajtási intézetben 2750 új férőhelynyi bővülést és a börtönök túltelítettségének megszűnését jelentette be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben adta át azokat az új intézeti épületszárnyakat, amelyek

  • Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán és Szegeden 110,
  • Tökölön 220,
  • Baracskán, Veszprémben 330,
  • Kiskunhalason, Tiszalökön 440,
  • Miskolcon pedig 550 fő fogvatartott befogadására alkalmasak.

A fogvatartottak elhelyezésére szolgáló alapterület összesen 25 950 m²-rel bővült. Az új körletek mindegyike rendelkezik fürdő-, foglalkoztató- és egészségügyi helyiségekkel, személyzeti irodákkal. A zárkák három, illetve hat fő befogadására alkalmasak, a háromfős zárkák alapterülete 12,5 m², a hatfős zárkáké 25,5 m².

Az elkészült beruházások a BvOP közleménye szerint a büntetés-végrehajtási intézetek túltelítettségét száz százalék alá csökkentik, várhatóan szeptemberre.

Varga Judit még januárban – nem sokkal azok után, hogy Orbán Viktor nyilvánosan bírálta a börtönkártérítéseket nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezte a kormányt, hogy szeptember végéig számolja  fel a börtönök túlzsúfoltságát. Azt, hogy pontosan miért járhat kártérítés a túlzsúfolt börtönökben a fogvatartottaknak, ebben a videóban magyaráztuk el :

Miért kell fizetnünk bűnözőknek?

 Borítókép: Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Varga Judit igazságügyi miniszter, Tóth Tamás vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, és Németh Éva, ezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka (b-j) a büntetés-végrehajtási Intézet új épületszárnyának átadásán 2020. július 13-án. Az ország tíz büntetés-végrehajtási intézetében 2750 új férőhely létesült. MTI/Vasvári Tamás  • Tippek
  • Hírek