Emmi: Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg

2020.07.17. 18:12 Módosítva: 2020.07.17. 21:15

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, az országos tisztifőorvos július 14-én a Nemzeti Népegészségügyi Központban kezelt adatok alapján arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy

a járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal Covid-19-fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el.

Mivel július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, „lényegében minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt, koronavírusos halálesetek száma 595 fő volt, közülük tehát minden második fertőződött meg egészségügyi intézményben” – írtuk Müller Cecília levele alapján, amit a Főpolgármesteri Hivatal bocsátott az Index rendelkezésére.

A kormány és az illetékes minisztérium, az Emmi egy napon keresztül semmilyen reakcióval nem hallatott magáról, majd péntek este az atv.hu kérdésére mégis küldött egy közleményt a Kásler vezette minisztérium, amiben azt írják, „Karácsony Gergely és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tisztifőorvos által jóhiszeműen közölt adatokat”.

Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni

– írják. Hozzáteszik: „Az új koronavírus-fertőzés lappangási ideje egytől tizennégy napig terjed. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy intézményben ápolt betegnél ezen időn belül jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre. Nem mellesleg a kórházak több száz, az idősotthonokból beszállított fertőzöttet ápoltak, ez így volt a Pesti úti idősotthon lakói esetében is. Sajnálattal látjuk, hogy a járványt továbbra is politikai csatározásra használja az ellenzék”.

Müller Cecília egyébként arról is írt, hogy korábbi tájékoztatásához képest két hónap alatt is nőtt azon budapestiek száma, akik kórházi fertőzésként nyilvántartva lettek koronavírusosak. A tisztifőorvos szerint

a fővárosi kórházak nozokomiális járványaihoz 713 fertőzött és 184 elhunyt személy tartozik.

A minisztérium után a Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiadott egy cáfolatot, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy a nozokomiális (vagyis kórházi) fertőzés definíciója miatt néznek ki úgy a számok, ahogy kinéznek, de azokat „számos híradás félremagyarázta”.

Korábban írtunk arról, hogy évek óta folyamatosan romló tendenciát mutatnak a kórházi fertőzésekről megjelent adatok, ám arról, ám hogy a koronavírus-fertőzés valójában milyen komoly kockázattal járhat az egészségügyi intézményekben, most látni az első hivatalos – bár ezek szerint pontos kép alkotására nem igazán alkalmas – adatokat.

Tavaly év végén például a TASZ-ra hivatkozva írtunk arról, hogy az ÁNTSZ és utódja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) évek óta adós azzal, hogy érthető tájékoztatást nyújtson a közvélemény számára a kórházakban elkapott fertőzések számáról. Bár a 2018-ról szóló jelentés valamelyest átláthatóbb volt a megelőzőeknél, abból még mindig nem lehetett megtudni, hogy hányan fertőződtek és hányan haltak meg 2018-ban kórházi fertőzésben. Ugyanakkor számítások szerint

A HÁROM KÖTELEZŐEN JELENTENDŐ KATEGÓRIÁBAN A FERTŐZÉSEK SZÁMA 15 151 VOLT, A BETEGEK KÖZÜL 541-EN MEG IS HALTAK 2018-BAN.

A koronavírus súlyos kockázatot jelenthet az egészségügyi intézményekben, amelyek egyébként is küszködnek az intézményi fertőzésekkel Magyarországon. Eközben szombaton Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a járvány második hullámának határához érkeztünk. Hétfőn Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, a második hullám legnagyobb valószínűséggel szeptember után, az ősz folyamán várható. Ennek egyik oka, hogy szeptemberben elindul az iskola. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hétfőn azt mondta, hagyományos tanévkezdésre számít, de fel kell készülni arra is, hogy esetleg megint át kell majd állni távoktatásra a járvány miatt.

Müller Cecília a főpolgármesternek adott válaszából egyébként az is kiderül, hogy 2020. július 12-ig összesen 33 idősotthonban, 13 budapesti és 20 vidéki intézményben azonosítottak koronavírusos betegeket. Az országos összesítés értelmében 921 lakó és 137 dolgozó lett beteg, több mint felük már meggyógyult, viszont 140-en meghaltak.  • Tippek
  • Hírek