Elkezdték kikotorni a foszforban dús üledéket a Balaton nyugati medencéjéből

2020.07.20. 15:47

Hétfő délelőtt megkezdték a kotrást a Balaton nyugati medencéjében – írja az MTI. Erre a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.

A szükséges gépeket alvállalkozók biztosítják, a balatongyöröki zagytározót pedig felkészítik a kitermelendő üledék befogadására.

A munkálatok során a foszforban dús üledéket távolítják el a balatongyöröki móló melletti területen. Az úgynevezett lepelkotrást a Balatoni Hajózási Zrt. hidromechanizációs géplánca végzi.

Hamarosan további két kotróhajó is munkába áll a Balaton nyugati medencéjében. A gépek mindaddig dolgoznak, amíg azt a szakemberek a folyamatos monitorozás alapján indokoltnak tartják.

A vízvirágzás kialakulását előre megjósolni nem lehet, mivel az algásodás megjelenésre jelentős hatással van az időjárás. A mederkotrási munkák a strandok használatát továbbra sem befolyásolják.