Visszavonták a hódmezővásárhelyi korrupciós rendeletet

2020.08.07. 11:05

Hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló hódmezővásárhelyi rendeletet a város pénteki rendkívüli közgyűlésén, írja az MTI. 

Június 25-én fogadták el a helyi rendeletet, amely alapján az önkormányzat jutalmat fizetne azoknak, akik korrupcióról, törvényszegésről, vagy bűncselekményről bizonyítékot tudnak szolgáltatni a városnak. A díj csak jogerős ítélet esetén járt volna, a pontos összeget a rendelet értelmében a polgármester határozta volna meg. 

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete már akkor azt mondta, hogy a "spiclitörvénynek" semmi keresnivalója nincs 2020-ban Magyarországon.

A megyei kormányhivatal később törvényességi észrevételt tett, és felszólította Márki-Zay Péter ellenzéki polgármestert, hogy helyezzék hatályon kívül a rendeletet. A kormányhivatal szerint a jogszabály egyebek mellett sérti a jogbiztonság és a személyes adatok védelmének alaptörvényben foglalt elvét, ellentétes a bűnüldözés garanciális jellegű törvényi előírásaival, a polgármester pedig nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.

A kormányhivatal a rendelet hatályon kívül helyezésére 30 napos határidőt szabott meg. A módosított változatot pedig a tervek szerint szeptemberben tárgyalják meg újra. 

Márki-Zay csütörtökön azt írta Facebook-oldalán, hogy az elmúlt egy hónapban egyetlen feljelentése se érkezett. Mint fogalmazott, "a józan és tisztességes vásárhelyi lakosság (...) az elmúlt hónapban bebizonyította, hogy sem politikai, sem pitiáner személyes okokból nem jelentgeti fel szomszédait. Köszönöm, büszke vagyok Vásárhelyre."