MTA: A fiúknak is érdemes HPV-oltást adni a méhnyakrák felszámolásához

2020.08.17. 11:39 Módosítva: 2020.08.17. 11:56

A fiúk beoltása is szükséges a méhnyakrák felszámolásához, mondta Schaff Zsuzsa, az MTA rendes tagja. A fiúk HPV-oltása is megkezdődhetne szeptembertől az iskolákban, az ezt lehetővé tévő kormányhatározat – benne a HPV elleni védőoltás kiterjesztésével – már áprilisban megjelent. Az akadémikus a HPV okozta daganatok megelőzésével foglalkozó szakmai kerekasztal koordinátoraként adott interjút az mta.hu-nak. 

A vírusok egy része „látványosabb”, heveny, sajnálatosan nemritkán halálos fertőzést okozhat, azonban több vírus „alattomosan”, lassan, szinte észrevétlenül okoz fertőzést, és vezet súlyos, gyakran halálos megbetegedéshez. Utóbbiak sajátos csoportját alkotják az onkogén, azaz daganatkeltő vírusok, mondta az interjúban a kutató.

Schaff Zsuzsa - fotó: semmelweis.hu
Schaff Zsuzsa - fotó: semmelweis.hu

Sokak számára ismertek a májgyulladást, hepatitiszt előidéző vírusok, közülük a B (HBV) és a C vírus (HCV), melyek májrákot is okozhatnak. A HBV-fertőzés ellen vakcinációval, a HCV ellen szűréssel és ún. direkt ható antivirális szerekkel való kezeléssel védekezhetünk. Gyakoriságában az előbbit is meghaladó vírusfertőzés következménye a humán papillomavírus (HPV) okozta méhnyakrák.

A méhnyakrákszűrés nagymértékben csökkentette a betegség előfordulását, azonban az áttörést a HPV elleni vakcina népességi szintű alkalmazása jelentette, mondta Schaff Zsuzsa. A másik lényeges fordulat a HPV-fertőzésekkel kapcsolatban annak a felismerése volt, hogy a vírus nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem fej-nyaki és a végbélnyílás körüli rákokat is, sőt újszülöttek is fertőződhetnek, és nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintheti.

A HPV-fertőzés átvitelében a férfiaknak jelentős a szerepük. A fiúk oltásának célja – amellett, hogy a társukat is védik a HPV-fertőzéssel szemben –, hogy saját megbetegedésüket is elkerüljék. A HPV a szájüreg-garat-gége, a gáttájék és a férfi nemi szervek rosszindulatú daganatainak kiváltásában is közrejátszik, melyek közül az első ráktípus a férfiakat nagyobb gyakorisággal érinti, mint a nőket. Emellett az életet ugyan nem veszélyeztető, de sok kellemetlenséget okozó fertőző szemölcsök kialakulásáért és fertőzőképességéért is a HPV okolható.  

Mindez indokolja, hogy a 11–14 éves lányok mellett a hasonló korú fiúkat is beoltsák HPV elleni vakcinával, mondta Schaff Zsuzsa. Magyarországon 2014 óta kapják térítésmentesen a hetedikes lányok a HPV elleni oltást. Jelenleg 107 ország nemzeti immunizációs programjának része a HPV elleni oltás, és 39 országban már a fiúkat is bevonták az oltási programba.  

A HPV-oltást idősebb nők és férfiak is megkaphatják orvosi vényre, térítés ellenében a gyógyszertárban. A vakcinát bármely életkorig lehet alkalmazni, a szexuális aktivitással összefüggésben. Harminc év felett érdemes azért egy HPV-típuskimutatást is végeztetni, mielőtt beadják az oltóanyagot, mondta  Schaff Zsuzsa.

Magyarországon a legmodernebb, 9 komponensű oltást alkalmazzák, mely 7 gyakori, daganatos megbetegedést okozó HPV-típus és 2 nemi szervi szemölcsöket okozó típus ellen nyújt védelmet. Az oltás nem tartalmaz sem élő vírust, sem a vírus örökítőanyagát, így nem képes sem fertőzést, sem betegséget, rákot okozni.  Az oltóanyagban csak a géntechnológiával előállított vírusfehérje-részlet található, mely antigénként immunválaszt és védelmet vált ki.

Az oltásnak köszönhetően Ausztráliában már 7 év alatt felére csökkent a rákmegelőző állapotok és a méhnyakrák gyakorisága. Az Egyesült Királyságban az oltás bevezetése utáni 8 éven belül 89 százalékkal csökkent a leggyakoribb HPV-típusok gyakorisága a 19–21 éves oltott nők körében, Skóciában pedig 10 év alatt 89 százalékkal csökkent a méhnyakbetegségek száma az oltási programnak köszönhetően.

A HPV-vakcinák biztonságosságával kapcsolatban már 2003 óta zajlottak klinikai vizsgálatok, és a mellékhatásokat folyamatosan monitorozzák. Ez idő alatt a vakcinával összefüggésbe hozható súlyos mellékhatásokra nem derült fény. Esetlegesen az oltás helyén bőrpír, duzzanat keletkezhet, enyhe fájdalom léphet fel, ritkábban allergiás reakciót, vakbélgyulladást, szívritmuszavart, szédülést észleltek az oltás után.  Idegrendszeri mellékhatást bizonyítottan nem észleltek.

A program 2014-es bevezetése óta a 7. osztályos lányok több mint 80 százaléka kapta meg az oltást. Csak a nők HPV elleni oltása esetén évtizedekre lenne szükség a méhnyakrák eliminációjához. A fiúk bevonása az oltási programokba további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, illetve a hüvely és a szeméremtest rákjainak előfordulását - olvasható az mta.hu-n megjelent interjúban.