Jakab Péter: A Fidesz ellenzék nélküli választást akar Tiszaújvárosban

2020.08.25. 15:22

A Jobbik elnöke szerint ellenzék nélküli választásra törekszik a Fidesz Tiszaújvárosban. Jakab Péter a borsodi városban tartott keddi sajtótájékoztatóján – amiről az MTI számolt be – kijelentette: a Fidesz a tavalyi önkormányzati választások óta nem találja az ellenzéki összefogás ellenszerét.

Orbán Viktor úgy döntött, átveszi keleti barátai módszereit, és jogi eszközökkel próbálja megakadályozni azt, hogy az ellenzék közös jelöltet tudjon indítani október 11-én a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson.

Mint ismert, hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fideszes többsége nem engedte, hogy a jobbikos Bíró László összellenzéki jelöltként elinduljon a választáson. Szerintük jogszabálysértően vették nyilvántartásba a Jobbikot mint jelölőszervezetet.

Jakab szerint Orbán Viktor olyan választást akar, amelyen csak a Fidesz és az általa támogatott kamujelöltek indulhatnak el, de az ellenzék nem.

A Fidesz gyáva, a Fidesz fél a valódi és szabad választástól, ezért még arra is képesek, hogy korlátozzák az emberek szabad választáshoz való jogát.

A párt kedden a Kúrián támadja meg az NVB  szerintük súlyosan jogsértő döntését, amely arra hivatkozva nem engedi közös ellenzéki jelöltként indítani Bíró Lászlót, hogy a Jobbiknak hivatalosan nem Jakab Péter az elnöke és nem Gyöngyösi Márton az elnökhelyettese, ezért senkit sem indíthatnak a választáson. Jakab szerint a Fővárosi Törvényszék már július 7-én kiállította a végzést arról, hogy Jakab Péter a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton pedig az elnökhelyettese, ez a végzés július 25-én jogerőssé vált.

Az ellenzéki pártokat Jakab arra kérte, hogy tartsanak ki az egység mellett, mert csak teljes ellenzéki összefogással lehet ebben a választókörzetben legyőzni a Fideszt. Ugyanakkor az ellenzéki pártok nehéz helyzetben vannak, miután kiderült, hogy Bíró László vállalhatatlan kijelentéseket tett kommentekben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye tiszaújvárosi választókerületében azért írták ki az időközi országgyűlési képviselő-választást, mert a térség korábbi Fidesz–KDNP képviselője, Koncz Ferenc motorbalesetben meghalt. A Fidesz Koncz lányát, Koncz Zsófiát indítja a körzetben.