Kúria: Nem lehet jelölőszervezet a Jobbik a tiszaújvárosi időközi választáson

2020.08.28. 14:44 Módosítva: 2020.08.28. 16:47

A Kúria pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, melyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson, írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy  Bíró László, az ellenzéki pártok által támogatott jelölt nem indulhat el a Jobbik lógója alatt. 

Még Augusztus 14-én jelentették be, hogy egy tarcali mezőgazdasági vállalkozó, Bíró László lesz a Fidesz kihívója a tiszaújvárosi körzetben, amelynek előző képviselője, Koncz Ferenc július 10-én  vesztette életét motorbalesetben. A tét azért is volt nagy, mert Koncz Ferenc halálával papíron megszűnt a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, amihez 133 képviselő kell, a Fidesz–KDNP-nek most 132 van. 

A legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága közleményében felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében megüresedett mandátum betöltésére az NVB október 11-re tűzte ki az időközi választást. A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként.

Az egyéni választókerületi választási bizottság nyilvántartásba vette jelölőszervezetként a Jobbikot, a Fidesz azonban az utolsó pillanatban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet.

A Jobbik az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely azonban

pénteken elutasította a kérelmet és helybenhagyta az NVB határozatát.

A Kúria indoklása többek között arra mutatott rá: a jogkérdés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a képviselői megbízás a kérelem benyújtásához képest mennyivel korábban járt le.

Az NVB hétfői döntésében azt emelte ki, hogy a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos. Előzőleg a tiszaújvárosi választási bizottság határozatában utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként. Az NVB szerint azonban hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság, a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény ugyanis a 90 napos szabály alkalmazásának két feltételt szab: az egyik, hogy a veszélyhelyzet alatt szűnjön meg a képviselő tisztsége, a másik pedig, hogy új vezető tisztségviselőkről ne szülessen döntés.

Az iratokból azonban megállapítható, hogy bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, a párt már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. Vagyis nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak.

A megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt fideszes Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek majd. A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.

Az ellenzéki pártok tiltakoznak

Közös sajtótájékoztatón tiltakoztak ellenzéki politikusok pénteken az NVB döntése miatt. 

  • Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, európai parlamenti képviselője azt mondta: jól mutatja a Magyarországon épülő, "a demokratikus intézményeket eltérítő hibrid rendszer" jellegét, hogy a Fidesz akadályozza a közös ellenzéki jelölt elindítását az októberi időközi képviselőválasztáson. Az MTI kérdésére közölte: keresik a megoldást, miután a Kúria pénteken helybenhagyta az NVB döntését, amelyben visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson; hozzátette: az ellenzéki pártok kitartanak Bíró László indítása mellett.
  • Harangozó Gábor, az MSZP országos elnökségének tagja szerint a Fidesz fél az egyesült ellenzéki erőktől, mert a tavaly őszi önkormányzati választás megmutatta, hogy a kormánypárt veszít erejéből. Az ellenzék szolidaritást kér a szabad világ demokratáitól és az Európai Unió szabadságszerető polgáraitól.
  • Sebián-Petrovszki László DK-s országgyűlési képviselő úgy vélte: az elmúlt tíz évben működő demokráciából hibrid rezsimmé alakult Magyarország, ahol korlátozott a szabad és tisztességes politikai verseny; szerinte ez az állam túszul ejtésének klasszikus esete.
  • Demeter Márta LMP-s frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a hibrid rezsimek jellemzője, hogy a kormánypárt adminisztratív eszközökkel próbálja visszaszorítani az ellenzéki erőket. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor fél kétharmados parlamenti többsége elvesztésétől.
  • Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az ellenzéki egység fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy 2018-ban csak kis többséggel nyert a kormányoldal Tiszaújvárosban.
  • Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt emelte ki: megtörhetetlen az ellenzéki pártok támogatása jelöltjük felé, Bíró László indulását pedig nem lehet adminisztratív lépésekkel hátráltatni.