Végigsöpört az országon a vihar, jön az újabb

D KOM20200901001
2020.09.01. 17:41
Épületre, úttestre dőlt fák, és elárasztott pincék miatt kértek a legtöbbször segítséget.

Több megyében okozott károkat a hétfőn érkezett viharos időjárás, a legtöbb esetben kidőlt fák, és a pincékbe beömlő víz miatt riasztották a tűzoltókat. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) helyettes szóvivője, Dóka Imre az mti-nek elmondta, hogy 

a legtöbbször Budapesten, és Pest megyében riasztották a tűzoltókat: itt csak hétfő éjfélig több mint százszor kérték a tűzoltók segítségét, majd kedd reggelig további mintegy ötven riasztása volt a fővárosi tűzoltóknak.

Emellett számos hívást kapott a katasztrófavédelem Heves, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. 

Pest megyében, a megye déli részén volt a legtöbb beavatkozás, például Cegléden, Csemőn, Nagykőrösön, Abonyban, Tápiószentmártonban. A legtöbb esetben épületre, úttestre dőlt fák, elárasztott pincék miatt kértek segítséget. 

Mindenkit mozgósítottak

Heves megyébe kedd hajnalba érkezett meg a vihar, itt is a kidőlt fák, valamint a pincékbe beömlő víz okozott gondot. Bács-Kiskun megyében az átvonuló vihar miatt kora reggelig mintegy hatvan riasztásuk volt a tűzoltóknak. Dóka Imre kitért arra is, hogy 

több helyen önkéntes tűzoltók segítettek a hivatásos egységek munkáját,

valamint elmondta, hogy az országban néhány helyen villanyvezetékek is leszakadtak, ami kisebb áramkimaradásokat okozott. Sok helyen még kedd délután is dolgoztak a vihar okozta károk felszámolásán.

Megdőlt a napi szélrekord

A főváros térségében az éjszaki órákban tomboló zivatart viharos széllökések kísérték. 

Budapest János-hegy állomáson 110,9 kilométer/órás széllökést mértek, mellyel megdőlt a fővárosi napi széllökés rekord. A korábbi rekord 87,5 kilométer/óra volt, amelyet Budapest belterületén regisztráltak még 2006-ban.

Továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi veszélyjelzése szerint jelenleg Budapesten, Pest megyében, Békés megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hajdú-Bihar megyében, Heves megyében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Nógrád megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Emellett  Győr-Moson-Sopron megyére az erős szél veszélye miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést. 

Az előrejelzések szerint zivatarok kedden egyre inkább a keleti, északkeleti megyékre korlátozódnak, majd délután kelet felé elhagyják az országot. Délután főként az Északi-középhegységben még nem kizárt egy-egy újabb zivatar kialakulása a záporok mellett. Estére mindenütt jelentősen csökken a csapadék esélye. A zivatarokat viharos széllökés és jégeső kísérheti, illetve intenzív csapadék is társulhat hozzájuk

– jósolja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(Borítókép: Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2020. szeptember 1-jén. Fotó: Komka Péter / MTI)