Jusztina
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Itt a szüret, itt a mustgázveszély

2020.09.03. 11:45
Megkezdődtek a szüreti munkálatok, egyes korai szőlőfajták esetében már a mustot érlelik a pincékben. Figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem a minden évben előforduló tragikus balesetek megelőzése érdekében.

A borászoknak fokozott elővigyázatossággal kell eljárni a kora őszi időszakban, ilyenkor ugyanis a szőlőlé erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz. Alkalmazható még a közismert gyertyás módszer is – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság figyelmeztetésében

Kapcsolódó

Mustgázmérgezésben meghalt egy ember Kékcsén

Hárman mentek le a pincébe, de feljönni már nem tudtak. Két embert kórházba vittek.

Tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, több helyen, így Pakson is pedig csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre. Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. 

Kapcsolódó

Ha lehajolsz cipőt kötni, már nem állsz fel

A mustgáz láthatatlan gyilkos, de a természetes szén-dioxid-forrásokat gyógygázként használják.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!