Cáfolják az ÁSZ vádjait a Színművészeti vezetői – reagáltak a számvevők

2020.09.09. 15:15 Módosítva: 2020.09.09. 15:54

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) reagált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden kiadott közleményére, amely arra hívja fel az egyetem figyelmét, hogy tíz éve szabálytalan a gazdálkodása. Az SZFE közleményben reagált: „az ÁSZ-t nem érdeklik a tények, kormányzati megrendelést teljesít”.

Az ÁSZ tegnap adott ki közleményt arról, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) gazdálkodását mintegy tíz éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik. Mint írták, Magyarország Alaptörvénye előírja, hogy „a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.”

Az SZFE távozó vezetői válaszul közleményt adtak ki, melyet Facebook-oldalukon és az szfe.hu oldalon is megosztottak. Ebben az áll, hogy a fenntartói jogok átadás-átvételének fenntartói szinten kell megtörténnie, az egyetem és a kuratórium viszonylatában nincs átadás-átvétel, az egyetem jogfolytonosan működik.

Az SZFE menedzsmentje pedig szeptember elsejéig elvégezte az államiból magánegyetemmé alakulással járó számára előírt feladatokat – így az egyetemi vagyon átadás-átvételének előkészítését is az állami és a belőle létrejövő magánegyetem között –, a folyamat lezárását jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő blokkolja. Az egyetem által már júliusban elkért szerződéstervezetet csak augusztus végén küldték el, abban a jogszabályi előírásokon jóval túlmenő feltételeket támasztottak, az egyetem jogszerűen támasztott kifogásaira augusztus 24. óta nem válaszoltak. Az átadás-átvételi folyamata tehát emiatt áll. Úgyhogy talán őket kellene az ÁSZ-nak figyelemfelhívni.

Hozzátették továbbá, hogy tapasztalatból tudják: az ÁSZ nincs tisztában az egyetem működésével. Azt viszont tudniuk kellene, hogy az átadás-átvételért nem az egyetem lemondási idejüket töltő vezetői felelősek, hanem a működés folytonosságát biztosító kancellár. Azt sem hagyták szó nélkül, hogy amennyiben „bármi igaz volna az ÁSZ sejtéseiből, nem szívesen lennének az EMMI és az ITM (volt fenntartó minisztériumok) illetékesei helyében, hiszen hogy hagyhatták ezt az egészet az elmúlt tíz évben, ha az ÁSZ már rég rávilágított a súlyos működési hiányosságokra”.

Mi is felhívjuk az ÁSZ figyelmét Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) figyelemfelhívással fordult a Színház- és Filmművészeti...

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 9., szerda

Frissítés:

Az Állami Számvevőszék reagált az SZFE mai közleményére. Mint írják: 

érthetetlen az SZFE távozó vezetőinek mai közleményében olvasható felelősséghárítás és magyarázkodás.

Ezt azzal magyarázzák, hogy az ÁSZ több mint tizenhat hónappal ezelőtt, 2019. május 2-án közölte: „Mivel az Egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.”

Az Állami Számvevőszék három további dokumentumot, korábbi jelentéseket osztott meg arról, hogy ők már jelezték korábban: problémák vannak a Színmű gazdálkodásával.