A Kossuth téren tüntetett a Greenpeace a PET-palackok ellen

2020.09.10. 18:41 Módosítva: 2020.09.23. 18:41

Harmincbálányi PET-palackot vitt ki a Greenpeace a Kossuth térre, hogy felhívja a figyelmet mértéktelen és pazarló fogyasztásunkra. A szervezet szeretné, ha a gyártók kivezetnék a piacról a klímaválság egyik fő okozóját.

Magyarországon óránként 180 ezer, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használnak el, és csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végzi. A Greenpeace ezért újabb petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére, és azt követeli a döntéshozóktól, hogy lépjenek fel az erőforrás-pazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen. A tiltakozó dokumentumot ide kattintva lehet aláírni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslata szerint most egy új visszaváltós rendszert vezetnének be, amely betétdíjassá tenné a PET-palackokat és az alumínium italcsomagolásokat. Ez fontos lépés az újrahasznosítás növelésének érdekében.

greenpeace.hu, fotó: Járdány Bence
greenpeace.hu, fotó: Járdány Bence

A Greenpeace álláspontja szerint azonban ennél jóval többre van szükség ahhoz, hogy véget vessünk az erőforrás-pazarlásnak és megfékezzük a klíma- és ökológiai válságot. Elengedhetetlen a többször használatos, újratölthető italcsomagolások elterjedése, amivel az újrahasznosítás helyett az újrahasználatot ösztönözzük. Ez az uniós hulladékhierarchiában is előkelőbb helyen szerepel.

A Greenpeace Magyarország a visszaváltható, újratölthető palackok, üvegek újbóli bevezetését követeli az Orbán-kormánytól.