Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

OMSZ: A vírustagadók tudatlansága nehezíti a hatékony védekezést

2020.09.10. 14:46
A vírustagadók nehezítik leginkább a koronavírus elleni hatékony védekezést – közölte az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán.

Mint írják a Covid–19 életkortól függetlenül bárkit megfertőzhet. A 60 felettiek, illetve az asztmában, cukor-, szív- és hasonló betegségekben szenvedők esetében nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata, de fiatal korban is okozhat komoly szövődményeket.

A mentőszolgálat több ezer gyanús esetet vizsgál naponta. Az OMSZ tapasztalati szerint sokan semmibe veszik a vírus létezését.

A „vírustagadók” egyre többször tesznek bizonyságot tudatlanságukról a közösségi felületeken, és különböző módokon próbálják feleslegesnek beállítani a megelőzés fontosságát. Vannak köztük, akik csupán bagatelizálják a problémát, míg mások a vírus teljes létezését tagadják annak ellenére is, hogy Magyarországon jelenleg több mint 5500 aktív fertőzöttről tudunk, akik közül 11 fő szorul gépi lélegeztetésre. A világban ennél rosszabb a helyzet, jelenleg összesen 27 millió feletti a betegek száma, és már csaknem 1 millió halálos áldozata van az új koronavírusnak.

Az OMSZ szerint a hatékony védekezés csakis teljes társadalmi összefogással tartható kordában, amit a magyarok már egyszer sikeresen bizonyítottak.

Mindenkinek be kéne tartania az olyan egyszerű megelőző intézkedéseket, mint a gyakori kézmosás, a biztonságos távolságtartás vagy a maszk helyes használata, akkor újra visszaszoríthatjuk a világjárvány terjedését Magyarországon.

Kapcsolódó

Naponta hétezren kérnek koronavírustesztet Magyarországon

Az országos tisztifőorvos a védőoltásokról és az intézményekben bevezetett biztonsági intézkedések szigorításáról is beszélt egy konferencián.