Új Covid–19-szabály: mi kell ahhoz, hogy gyógyultnak számítsunk?

DMOHA20200408005
2020.09.14. 13:36 Módosítva: 2020.09.23. 18:35
Ha önkéntes vagy hatósági karanténba vonulunk, vajon milyen kritériumai vannak annak, hogy visszatérhessünk a munkába, az iskolába, egyáltalán közösségbe? Mi az új szabályozás? Egyszerűnek tűnik a kérdés, a válasz viszont összetett...

A Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat (NNK) – még júniusban tett közzé egy eljárásrendet, újabb rendelkezésig ez a hatályos. Az intézmény Covid–19-tájékoztató névvel külön oldalt hozott létre, ahol ismertetik a vírus eredetét, a mintavételt, a fertőzés tüneteit, a karantént és annak feloldásával kapcsolatos tudnivalókat.

A vizsgálandók köre

Ha pozitív eredményt mutat a tesztünk – 48 órán belül legalább kettőt kell elvégezni –, abban az esetben a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat meghatározza a vizsgálandó személyek kilétét. A rendelet a következőképpen rangsorol:

  • egy háztartásban él, személyes kapcsolatba került 2 méteren belül és 15 percnél hosszabb időre,
  • zárt légtérben tartózkodott 2 méteren belüli távolságban és 15 percnél hosszabb időt, akár munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során, tömegközlekedési eszközön.

Karanténprotokoll – COVID–19-beteg/fertőzött elbocsátásának kritériumai

A tisztiorvosi szolgálat világosan fogalmaz az elbocsátásnak előfeltételeiről is. 

Kórházi karantén esetén

  • A beteg meggyógyult, tünetmentessé vált, ha legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy egyértelműen javulóban vannak, és a röntgenkép a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja.
  • Amennyiben a hazabocsátás a tünetek kezdetétől számított 10 napon belül történik, akkor otthonában még további 10 napi elkülönítésre köteleznek. Előtte a járási hivatal népegészségügyi osztályát értesíteni kell. Ez elvileg a kibocsátó intézmény kötelezettsége.
  • Az elbocsátás feltételei között  szerepel, hogy két, 48 óra különbséggel vett orrváladékminta negatív legyen. Így a beteg gyógyultnak minősíthető további elkülönítés nélkül otthonába, szociális intézménybe bocsátható, illetve a Covid–19-fertőzöttek ellátására kijelölt osztályról/részlegről más osztályra helyezhető.

Otthoni karantén esetén

Az otthoni vagy szociális intézményben elkülönített beteg/fertőzött karanténjának megszüntetési kritériuma itt is hasonló a kórházihoz. A gyakorlatban viszont több eljárásrend is lehet, legtöbb esetben a háziorvosok döntenek.  

  • A karantén elhagyásának legfőbb szempontja a tünetmentesség! 
  • az otthoni karantén esetében, ha jobban vagyunk a háziorvost kell hívni, ő jelent a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálatnak, akik kiállítanak egy úgynevezett "felszabadító levelet", amelyben igazolják, hogy a beteg gyógyult. 

Az egészségügyben és az oktatásban dolgozók karanténfeloldása

Ez ugyanolyan szigorú, mint a súlyosabb tünetekkel kórházban kezelt Covid–19-fertőzötteké.

  • A munkába való visszatérés feltétele két, 48 óra különbséggel orrból vett váladékmintának negatív eredménye.
  • Az első mintavétel nem lehet korábban, mint a klinikai tünetek megjelenését követő 5. nap.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs