Vírusapplikációt ajánl az Orbán-kormány

2020.09.17. 08:43 Módosítva: 2020.09.23. 18:32

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter állítása alapján a kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás életeket menthet.

Screenshot 2020-09-16 at 12.33.05.png

A miniszter elmondta: az alkalmazás lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek az azonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. A VírusRadar jelenleg csak androidos készülékeken futtatható. Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

Palkovics László szerint a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében, a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt, ezért azt kéri, minél többen töltsék le azt.