Botond, Mózes
EUR 386,43 Ft
USD 371,32 Ft
14 °C
29 °C

Több száz Lukasenko-ellenes tüntetőt vettek őrizetbe Miniszkben

2020.09.19. 17:40

Becslések szerint mintegy kétezer ember követelte Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását. A többségében nőkből álló demonstrálók útját elállták a rendőrök, akik aztán egyesével emeltek ki embereket a tömegből. Szemtanúk szerint egy eszméletlenül heverő nőt mentővel szállítottak el a tüntetés helyszínéről.

Belaruszban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Lukasenko a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A karhatalom  vérbe fojtja a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Ezzel párhuzamosan a minszki külügyminisztérium jelezte, a belarusz belügyekbe való beavatkozásnak tekinti, hogy Brüsszelbe várják a jövő héten Szvetlana Tyihanovszkaja belarusz ellenzéki vezetőt, volt elnökjelöltet az uniós külügyminiszterek tanácskozására – jelentette szombaton a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

A minszki külügyminisztérium tájékoztatta az európai diplomatákat is véleményéről. A választások után Litvániába menekült volt elnökjelölt várható részvételéről a tanácskozáson orosz hírügynökségek számoltak be.

Lukasenko szerint az ellenzéki tüntetőket külföldi hatalmak támogatják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla