Bernát, Felícia
EUR 384,14 Ft
USD 364,14 Ft
8 °C
30 °C

Hétfőtől lesz tíz nap a kötelező karantén időtartama

2020.09.20. 10:07

Tizennégy helyett tíz nap lesz hétfőtől a kötelező karantén időtartama – ezzel a címmel jelent meg videó a Magyarország Kormánya Youtube-csatornán. A felvételen Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszél, hogy az eddigi tapasztalatok és a nemzetközi gyakorlat alapján úgy látják, hogy tíz nap elegendő a koronavírusos tünetek felismerésére, hiszen a lappangási idő öt-hat nap.

Az országos tisztifőorvos szombaton a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján ismertette a járvány második hullámával kapcsolatos tudnivalókat és a védekezés érdekében életbe lépő új szabályokat.

A sajtótájékoztatón készült videó itt nézhető meg:

Az operatív törzs tájékoztatója előtt ülésezett a gazdaságvédelmi operatív törzs is. Orbán Viktor miniszterelnök az ülést követően bejelentette, hogy a kormány a védelemre szoruló csoportok számára meghosszabbítja a hiteltörlesztési moratóriumot január 1-jétől további hat hónapig:

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén elhangzott:

  • A kormány meghosszabbítja a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot néhány társadalmi csoport esetén január 1-jétől további hat hónapig. (Gyermeket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak).
  • A cégeknek, vállalkozásoknak jelentkezniük kell, ha meg kívánják hosszabbítani a moratóriumot. Amennyiben a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, élhetnek a moratórium lehetőségével.
  • A gyermekeseknek, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek, közfoglalkoztatottaknak automatikusan meghosszabbítják a moratóriumot. Semmit nem kell tenniük, nekik akkor kell felkeresniük a bankjukat, ha a moratórium ellenére fizetni szeretnének.
  • A háztartási és vállalkozási hitelek esetén, melyeket a járvány előtt vettek fel az érintettek, 6 hónapra felmondási tilalmat rendel el a kormány.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a lakosság és a vállalatok a hitelállomány 40-50 százalékánál igényelték a moratóriumot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek