Csökkentenék a fővárosi vendéglátósok bérleti díját, ingyenessé tennék a vendégek parkolását

2020.09.22. 18:46

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) öt pontból álló javaslatcsomagot fogalmazott meg a fővárosi önkormányzat számára a budapesti vendéglátó-ipari és turisztikai vállalkozások megsegítése érdekében – adta hírül az MTI. A tájékoztatás szerint Nagy Elek, a BKIK elnöke levélben fordult Karácsony Gergelyhez, amelyben együttműködést ajánlott a nehéz helyzetbe kerülő budapesti vendéglátó-ipari és turisztikai vállalkozások megsegítése érdekében.

A BKIK elnöke kiemelte, hogy a válság miatt a turizmushoz kötődő fővárosi vállalkozások rosszabb helyzetbe kerültek, mint vidéki társaik. Míg az ország többi részében a megnövekedett belföldi kereslet részben kompenzálja a kieső, külföldről érkező turizmust, addig Budapesten tartósan kereslethiányos helyzet állt elő, ami rövidesen tömeges elbocsátásokhoz, üzletbezárásokhoz vezethet.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások kiadásainak csökkentését lehetővé tevő intézkedéseket javasol, továbbá a távolságtartási és higiéniás szabályok betartásának segítését. Egyebek közt

átmeneti bérletidíj-csökkentésre, indokolt esetben akár elengedésre

tesznek javaslatot a fővárosi tulajdonú ingatlanok esetében. Szerepel a kamara javaslati között a 

KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJAK ELENGEDÉSE, A PARKOLÓHELYEK FELSZABADÍTÁSA ÚJABB TERASZOK NYITÁSÁHOZ A VENDÉGLÁTÓHELYEKNEK, A VENDÉGLÁTÓHELYEK KIÜLŐS HELYEINEK FŰTHETŐSÉGÉHEZ, ILLETVE TÉLIESÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES BERUHÁZÁSOK TÁMOGATÁSA, A VENDÉGLÁTÓHELYEKRE, TURISZTIKAI HELYEKRE GÉPJÁRMŰVEL ÉRKEZŐKNEK A PARKOLÁSI DÍJ ELENGEDÉSE A FOGYASZTÁS, LÁTOGATÁS IDEJÉRE.

A kamara szerint a fogyasztásnövekedés segítésére

a budapesti lakosság számára utalványokat kellene osztani,

amivel ösztönözni lehet az éttermi fogyasztást. Azt is javasolják, hogy mivel a V4-es országokból jelenleg jöhetnek turisták, a főváros biztosítson forrást V4-es turistacsomagok kialakításához, illetve a vidékiek Budapestre látogatását is lehetne támogatni hasonló konstrukcióban.

A BKIK javasolja továbbá olyan pályázat kiírását, amely a budapesti turizmusban dolgozók átállását segíti más, munkaerő-hiányos területekre. Emellett szorgalmazzák a válság idején üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújításának a támogatását.

Egy naprakész, a fővárosi vállalkozások napi működtetéséhez szükséges minden információt jól kereshetően tartalmazó budapesti gazdasági honlap kialakítását is javasolják, amelynek a létrehozásában és működtetésében a BKIK partner tud lenni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek