Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Milliókat csaltak ki idős emberektől

2020.09.23. 07:13 Módosítva: 2020.09.23. 07:13

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) unokázós bűncselekmények felderítésére alakult nyomozócsoportja a Vagyonvédelmi Osztály zseblopási nyomozóival az Üllői úton elfogott egy 24 éves férfit, aki épp egy idős nőtől akart megszerezni hárommillió forintot – közölte a BRFK.

A gyanú szerint az idős asszonyt K. György eddig ismeretlen társa hívta fel vezetékes telefonon egy külföldi számról. A nő hozzátartozójának adta ki magát, azt állította, hogy fogva tartják, mert belekeveredett egy drogügyletbe, és pénzre van szüksége, hogy szabadon engedjék. A nő azt hitte, a fiával beszél, és elárulta a telefonálónak, hogy van egy hárommillió forint értékű autónyeremény-betétje, melyet ki tud venni a bankból.

A hívó megígérte, hogy taxival elküldi egy ismerősét, aki majd segít a pénz felvételében. Ezután K. György megjelent a nő lakásánál, és a sértettet elkísérte egy kispesti bankba. Itt nem jártak sikerrel, mert az előírások szerint ekkora összeg felvételéhez előzetesen időpontot kellett volna egyeztetni. K. György ezután egy másik bankfiókhoz akarta kísérni a nőt, de az újabb pénzszerzési kísérlet előtt elfogták a nyomozók.

K. György több hasonló módszerrel elkövetett bűncselekménnyel is gyanúsítható. Augusztus 21. és szeptember 7. között ismeretlen társával négy idős nőtől csaltak ki közel ötmillió forint értékben ékszereket és pénzt. Az idős embereket minden esetben azzal a történettel hívták fel, hogy a rokonukat fogva tartják, és csak akkor engedik el, ha kifizetik a kért összeget.

A rendőrök K. György lakásán mobiltelefonokat, valamint pénzküldési bizonylatokat foglaltak le.

Az eljárás során a nyomozók látókörébe került egy 57 éves budapesti nő is, akinek a gyanú szerint a futár szerepét betöltő K. György leszállította a csalásokból megszerzett pénzt és ékszereket. B. Anikó a hozzá vitt pénzből százezer forintot adott a futárnak, majd a többi pénz egy részét ismeretlen társainak továbbküldte. A nőt a nyomozók XV. kerületi otthonában elfogták, 300 ezer forintot és pénzküldési bizonylatokat foglaltak le nála.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. Kerületi Rendőrkapitánysága nyomozói K. Györgyöt négyrendbeli csalás bűntett és egyrendbeli csalás bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt, B. Anikót háromrendbeli csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az illetékes bíróság elrendelte letartóztatásukat.