Döntött a Kúria, költöznie kell a Politikatörténeti Intézetnek

2020.09.24. 13:31

Az Igazságügyi Palota a Politikatörténeti Intézetnek és a Néprajzi Múzeumnak adott otthont a Liget Projekt elindításáig, amelyben a Néprajzi Múzeum saját városligeti épületet kap. A Néprajzi Múzeum 2017-ben kezdte meg a költözést.  A Politikatörténeti Intézet ügyében már 2018-ban döntött a Kúria, a döntés alapján a Politikatörténeti Intézetnek nincsen ingatlanhasználati joga az Igazságügyi Palotában.

Csütörtökön közölte a Kúria az MTI-vel, hogy megtagadták a felülvizsgálatot a Néprajzi Múzeum volt műemlék épületének, az Igazságügyi Palota kiürítésének ügyében. A Kúria a közleményben felperesként és alperesként jelölte meg a feleket. A pert magyar állam tulajdonosként és másodrendű felperesként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mint vagyonkezelő indította a Politikatörténeti Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. elsőrendű alperes és az e használatot az ingatlanrész akkori kezelőjeként engedő Magyar Szocialista Párt (MSZP) másodrendű alperes ellen. 

A Kúria 2018-as döntése szerint a Politikatörténeti Intézetnek megszűnt az ingatlanhasználati joga.

A jogerős ítélet ellen az intézet felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amelyhez felülvizsgálat engedélyezése iránti kérelmet is csatolt. A Kúria indoklása szerint azért utasították el a felülvizsgálati kérelmet, mert a kérelemben nem szerepel konkrét indok, hogy az általa felvetett ügyben miért tartja az alperes bizonytalannak a bírói gyakorlatot. Nem jelöl meg olyan körülményt sem, amelyre figyelemmel a korábbi bírói gyakorlat nem lenne fenntartható.

Az alperes kérelmének említett hiányosságai kizárták a felülvizsgálat engedélyezését

- közölte a Kúria.

Kapcsolódó

Csak 2019-ben költözhet a Kúria a Néprajzi Múzeum épületébe

Két per is folyamatban van az épületben működő Politikatörténeti Intézettel.

Az új Néprajzi Múzeum két éven belül megnyílik a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, Baán László szerint.