Családi házak napelemeire is lesz támogatási program

2020.09.25. 14:29

Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást is nyerhetnek a családi házak tulajdonosai napelemes rendszerek telepítésére. Ezt az innovációs és technológiai miniszter jelentette be Zalaegerszegen.

Palkovics László a GreenTech – Zöld energia és fenntarthatóság című szakkiállításon tartott előadásában elmondta, hogy nemcsak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is szeretnék ösztönözni a megújuló energiaforrások használatát.

Az elképzelések szerint az energiaszolgáltatókat arra ösztönöznék, hogy a fogyasztóknál hatékonyabb legyen az energiafelhasználás, például okosmérők felszerelésével, ami az energetikai rendszerek átalakításának egyik legnagyobb projektje lesz.

Az a cél, hogy "magyar tulajdonú, zöld és high-tech" legyen az energiagazdaság

   jelentette ki a miniszter.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke elmondta: 2018 óta alig hárommilliárd forint támogatást nyertek Magyarországon a fenntarthatósággal kapcsolatos innovációk, de ezt még az idén olyan piacvezérelt kutatás-fejlesztési pályázattal szeretnék növelni, amely 20 milliárd forintos összeget biztosít az egyetemi és vállalati szereplők együttműködésének támogatására.

A fenntarthatóság céljai egyre gyakrabban fogalmazódnak meg a pályázatokban, az idei egyéni kutatói pályázatok mintegy 15 százaléka érint zöld témát.

Birkner Zoltán hozzátette: óriási összeget, 100 milliárd forint forrást biztosít a kormány az egyetemek és a vállalatok együttműködésével megvalósuló kompetenciaközpontok kialakítására, nemzeti laborok, illetve tudományos és innovációs parkok létrehozására az ország több városában, hogy segítse a modern iparágak megszületését.